"Man kan inte vara älskad av alla"

Tiden är ute för Uppsalas frispråkige landshövding Peter Egardt. Han skulle gärna ha stannat ett tag till, men tycker ändå han fått mycket gjort - som att minska stadens och länets lillebrorskomplex.

Studiebesök. Landshövdingen Peter Egardt valde Forsmark som första företagsbesök i länet.  nästan direkt h. Erik Rudolfsson informerade landshövdingen.

Studiebesök. Landshövdingen Peter Egardt valde Forsmark som första företagsbesök i länet. nästan direkt h. Erik Rudolfsson informerade landshövdingen.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2016-08-28 09:50

Nykokt kaffe doftar från salongen i landshövdingens representationsvåning på Uppsala slott. På soffgruppens rokokobord står ett fat med kakor och bullar. Våningen använder Peter Egardt för mottagningar, middagar och mingel. Här har möten mellan åtskilliga lokala makthavare ägt rum och både Turkiets president Abdullah Gül och Indiens president Shri Pranab Mukherjet har varit gäster. Vårt eget kungapar har ett eget litet sovrum i en avskild del intill.

Men allt har ett slut. Den sista augusti tar Peter Egardt farväl av Uppsala. Han fyller snart 67 och då måste en landshövding lämna. Villan i Nacka i Stockholm som just nu renoveras blir hans nya residens.

Peter Egardt har inte dragit sig för att sticka ut hakan under åren. Han har sagt ja till civilflyg på Ärna, ja till fler arenor, sagt att landstinget sitter fast i ett sovjetiskt plantänkande och att han inte tål träiga byråkrater som inte kan lyfta sig från lagens bokstav.

När du började sade du också att Uppsala lider av lillebrorskomplex gentemot Stockholm. Tycker du det fortfarande?

– Självförtroendet har ökat, man har rätat på ryggen och jag tycker att jag medverkat till det genom att ta initiativ till möten och samtal mellan politiker i Uppsala och Stockholm. Tidigare ville man inte samarbeta med Stockholm av oro för att hamna i ett underläge. Men här finns ju en enorm kompetens. Uppsala kan mäta sig med Stockholm på en likvärdig nivå och Akademiska som är ett av landets ledande sjukhus står sig i vilken konkurrens som helst, säger han.

När Peter Egardt ska beskriva sina dryga sex år vid makten framhåller han två spår; Det ena handlar om länsstyrelsens organisation:

– När jag kom hade vi en organisation med många stuprör. Det har jag ändrat på. Vi har flyttat, blivit tydligare och vi gör mer tillsammans för alla i länet. Dessutom har vi en ekonomi som är sund.

Det andra spåret handlar om de problem han fokuserat på för att underlätta Uppsalas och länets tillväxt.

– När vi slöt avtal om att tredubbla takten i bostadsbyggandet var det många som ansåg det vara ett orealistiskt mål. Men idag är vi där. När jag kom hit var dubbelspår mellan Uppsala och Stockholm inte en realistisk tanke. Idag pratar alla om det. Naturreservatet Östra Gräsö skärgård lyckades jag förhandla fram pengar till med naturvårdsverket, säger han.

Han tillägger att allt naturligtvis inte enbart är hans egen förtjänst. Många är och har varit inblandade i arbetet.

– Men jag tycker jag har bidragit till utvecklingen, gjort en viss nytta, säger han.

Peter Egardt har också fått kritik. Bland annat för att ha köpt en tjänstebil för 800 000 kronor samtidigt som länsstyrelsen gjorde besparingar, för att ha tagit strid om en felparkering och från sin egen personal för att ha en auktoritär ledarstil. Det slår han ifrån sig.

– En myndighetsledning får alltid kritik. Det viktiga är att uppdragsgivarna har förtroendet kvar, och det har dom. Siffrorna kommer att gå upp igen, vänta och se. Man kan inte vara landshövding och tro att man ska vara älskad av alla, säger Peter Egardt.

En landshövding skulle kunna liknas vid kungen på Uppsala slott som klipper band och smörjer kråset.

Hur ser du på yrkesrollen. Behöver den förnyas?

– Den betyder mer än jag trodde när jag kom hit, speciellt när det gäller att ta hand om internationella besök, visa dem alla Uppsalas it-under, forskningen kring nanoteknologi, life science, energi- och miljöteknik och alla nya och spännande företag. Landshövdingen är representant för staten och kungen, om en kinesisk delegation får träffa kungens befattningshavare leder det lättare till att en affär går i hamn. Det har skrivits många affärskontrakt i de här lokalerna, och jag klipper ganska sällan band, säger han.

Många anser att en viktig egenskap för en landshövding är att kunna samla folk från olika läger för att lösa kniviga frågor - det har Egardt varit bra på.

På frågan om han skulle velat vara kvar ytterligare en tid, är han lite svävande.

– Det skulle vara för att det förändringsarbete jag inlett på länsstyrelsen inte är riktigt klart. Jag skulle vilja vara kvar till det sätter sig ordentligt, säger han.

Men Peter Egardt kommer inte att vara overksam. Han är sedan flera år ordförande i Försvarshögskolans styrelse, Rymdstyrelsen, Millesgården, Stiftelsen Thielska galleriet, ledamot av riksbanksfullmäktige och sitter i fastighetsbolaget Hufvudstadens styrelse. Vid sidan om landshövdingejobbet har han också varit vargutredare och lett arbetet med att ta fram Sveriges nya sedlar, och han hoppas på fler uppdrag.

– Jag har alltid gillat att arbeta och funderar just nu på hur jag ska få tillräckligt mycket att göra, säger han.

Vem hans efterträdare blir vet ingen i dag. Peter Egardt själv anser att det viktiga är att det blir en person som känner för Uppsala och som vill fortsätta att utveckla Uppsala län.

– Uppsala är attraktivt och växer. Innovationskraften finns överallt, säger han.

Mer om Peter Egardt

"En klar markering"

Det ville Peter Egardt göra med sitt första företagsbesök som hölls vid Forsmarks kärnkraft verk i april 2010. Forsmark är en av länets viktigaste arbetsplatser och en teknologisk spjutspets i Uppsala län slog Egardt fast och han var glad över att attityderna till kärnkraft blivit mer positiva.

”Gräsö värdefullt”

En kvalitetsstämpel och ett budskap till de andra EU-länderna som är en del av Östersjöstrategin, så beskrev Peter Egardt beslutet att bilda naturreservatet Gräsö östra skärgård i mars 2010. "Det känns bra att skriva under beslutet och skydda området från storskaliga exploateringsprojekt som en vindkraftpark", sade han.

"Fyrbent är fint"

Peter Egardt var själv med och släppte in 20 lamm och 10 tackor på grönbete i slottsbaken i juni i år.Tanken var att djuren skulle hålla rent runt den gamla Vasaborgen som är landshövdingens hem. Det har de gjort under sommaren.

"Ett lätt val"

Tyckte Peter Egardt det var att utse it-entreprenören Niklas Zennström till Årets Hedersupplänning i december 2015.

"Oj, då, där ser man"

Sade Peter Egardt i juni förra året då han blev förste landshövding att inviga Österbystämman. Han uppskattar nyckelharpsmusiken och låter spelmän/kvinnor med nyckelharpa framträda i Uppsala slott i olika sammanhang så mycket det går.

"Arrogant och överlägsen"

Det ansåg medarbetarna att Peter Egardt var i en medarbetarenkät från april 2015. Klimatet sades ha hårdnat på länsstyrelsen. En majoritet av medarbetarna ansåg att verksamheten inte leddes på ett ansvarsfullt sätt och att den psykosociala miljön­ har brister. Liknande kritik hade riktats i en tidigare enkät

"Obefogad rädsla"

– Vargar ger sig inte på människor, sade Peter Egardt i april 2014 när Uppsala län fick sitt första varg-revir, i Älvkarleby. Han hoppades på möjlighet till snabba beslut när det gäller skyddsjakt, en förutsättning för att Uppsala läns innevånare ska kunna leva med vargen.

"Inte feminist"

I en enkät i UNT i mars 2014 sade Peter Egadrt att han inte tycker om benämningen feminist, - men om du med det menar att män och kvinnor ska ha lika rättigheter och möjligheter så ja, svarade han.

"Mest kemikalier i blodet"

Det hade Peter Egardt när 16 lokala beslutsfattare och profiler i mars 2014 de testades av forskare vid Örebro universitet. En anledning var att Egardt var äldst av deltagarna. På andra plats kom Svante Axelsson, då generalsekreterare i Svenska Naturskyddsföreningen.

"Invandring en möjlighet"

– Ökad invandring skapar större möjligheter för länets företag och Akademiska sjukhuset att utvecklas, sade Peter Egardt vid en konferens om invandring Knivsta i oktober 2013. Konferensens syfte var att utveckla samarbetet i länet för att kunna ta emot fler flyktingar.

"Lägre kostnader"

Så försvarade Peter Egardt köpet av ny tjänstebil i maj 2011, en Mercedes för 800 000 kronor. Flera UNT:s läsare ansåg inte att det var ekonomiskt försvarbart, men Egardt hävdade att den nya bilen totalt sett blir billigare i drift än den gamla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om