– Jag har aldrig varit med om något liknande, det går inte att hålla räkningen på hur många journalister som har ring och intervjuat mig, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum.

Sedan den vetenskapliga studien publicerades i medicintidskriften British medical Journal natten mot onsdagen har flera andra vetenskapliga tidskrifter, men också tidningar, radio, teve och forskningsbloggar världen över uppmärksammat den. Brittiska BBC, Independent och Telegraph, tyska Der Spiegel och Bild, amerikanska Time, Los Angeles Times och Fox news är några av de mer kända nyhetsmedia som satt Uppsala på världskartan i rapporter om den nya studien. Även här mindre kända, men lokalt stora, media i bland annat Indien, Australien och Nya Zealand har skrivit om den.

– Så långt jag kunnat följa dem är jag nöjd med den journalistiska presentationen. Bemötandet från journalisterna har varit bra och de har lyssnat på mina argument. Däremot är jag litet bekymrad över att en del experter påstår saker om studien, trots att de inte läst den. Kommentererna från Livsmedelsverket till exempel har ett drag av arrogans, säger Karl Michaëlsson.

Om nyheter sägs ofta att de är dagssländor. Forskningsstudien kring mjölkonsumtion, frakturer och dödlighet verkar dock leva vidare åtminstone ett tag till.

– Alldeles nyss ringde dansk och holländsk teve och ville göra intervjuer med mig, berättar Karl Michaëlsson på torsdagsförmiddagen.