Det visar forskare vid Uppsala universitet och ett kinesiskt forskningsinstituit i en studie som publiceras i tidskriften Acta Anthropologica Sinica.

– Det här är ett fantastiskt fynd. Vi kan se en mängd detaljer som berättar om den här individens liv, säger Per Ahlberg, professor i evolutionär orgaaniosmbiologi vid Uppsala universitet.

Den bortglömda cirka en halv miljon år gamla hörntanden hittades 2011 när han, kollegan Martin Kundrát och museiintendenten Jan Ove Ebbestad packade upp 40 bortglömda lådor från utgrävningar i Kina på 1920-talet. Tanden bestod av 13 mindre delar, inslagna i ett papper. Nu har delarna limmats ihop och analyserats.

Artikelbild

| "Ett fantastiskt fynd", säger professor Per Ahlberg.

Jämfört med andra exemplar av tänder från Pekingmänniskan är den återfunna tanden ganska liten och sliten, vilket forskarna tolkar som att den förmodligen kommer från en äldre kvinna. Dessutom har två större flisor slagits ut från tandemaljen.

– Det verkar som om den träffats av ett slag eller kanske bitit ned riktigt hårt på någonting som ett ben eller en hård nöt. En av skadorna var redan gammal när individen dog, eftersom den delvis nötts bort, säger Per Ahlberg.

Men den nyupptäckta tanden finns nu fyra tänder från Pekingmänniskan vcid Evolutionsmuseet i Uppsala, vilket är hälften av samtliga bevarade fynd av denna förhistoriska människorart. Det har funnits mångdubbelt fler fynd av Pekingmänniskan, bland annnat flera skallar, men de försvann under mystiska omständigheter under andra världskriget i samband med att de skulle transporteras i säkerhet till USA,

Pekingmänniskan var en "variant" av den över stora delar av världen spridda människoareten Homo erectus, som anses vara den moderna människan homo sapiens direkta förfader.