Det var vid 10-tiden på onsdagsförmiddagen som Uppsalapolisen larmades till nattklubben Birger Jarl på Nedre Slottsgatan i centrala Uppsala. Personalen hade upptäckt att en detonation ägt rum i lokalen.

- Vi har konstaterat att det var en handgranat som kastades in i lokalen. Skadorna har begränsats till garderobsdelen, berättar Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström.

Ingen person skadades vid dådet. Lokalen var stängd under natten.

Artikelbild

I samband med larmet spärrade Uppsalapolisen snabbt av området runt Birger Jarl. Nationella bombskyddet kallades in och sökte igenom lokalerna tillsammans med Uppsalapolisens kriminaltekniker.  Några fler misstänkta föremål hittades inte utan under eftermiddagen kunde avspärrningarna i närheten av byggnaden hävas.

Uppsalapolisen knackade dörr i de bostadsfastigheter som finns i närheten för att få in vittnesuppgifter. Någon evakuering av de boende genomfördes dock inte.

Så sent som i våras utsattes Birger Jarl för en granatattack. Då kastades två handgranater in i byggnaden. Två personer, en man och en kvinna, dömdes till senare till fängelse för det dådet.

- Om det finns något samband mellan det tidigare dådet och det här är för tidigt att säga, säger Christer Nordström.

Artikelbild

- Vi måste få in mycket fler uppgifter innan vi kan uttala oss om det.

Vid attacken i våras fångades attentatspersonerna på en övervakningsfilm.

- Det finns fortfarande övervakningskameror uppsatta. Vi vet dock inte än vad de innehåller, säger Christer Nordström.

Tillvägagångssätten liknar dock varandra. Vid båda tillfällena har handgranterna kastats in genom en krossad fönsterruta.

När har dådet ägt rum?

-Det vet vi inte. Enligt en vittnesuppgift kan det ha ägr rum någon gång mellan 1 och 2 i natt, säger Christer Nordström.

Finns det någon misstänkt?

-Inte i nuläget. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har startat.

 Se övervakningsfilmen från förra granatattacken här