Nätverket Soldiers of Odin har den senaste tiden skapat rubriker runt om i landet. Sammanslutningen har gjort sig känd som ett medborgargarde som patrullerar gatorna. De har varit aktiva i Stockholm och Göteborg men har också gjort nattvandringar i exempelvis Trelleborg. Den antirasistiska tidsskriften Expo har kartlagt organisationen som grundades i Finland 2014 av en välkänd nazist. Enligt Expo finns organisationen på drygt 15 platser i Sverige och enligt tidningen har flera av personerna bakom organisationen tidigare dömts för brott och vissa medlemmar ska även ha kopplingar till nazism och främlingsfientliga grupper.

Organisationen Tillsammans för Uppsala har i ett öppet brev till polisen i Uppsala uttryckt sin oro över att Soldiers of Odins nu etablerat sig i Uppsala. Enligt Tillsammans för Uppsala planerar Soldiers of Odin att patrullera i Uppsala natten mellan lördag och söndag.
– Det är väldigt oroande och många av oss känner oss otrygga. Vi har sett att det blivit bråk på andra ställen där de patrullerat, säger Lucinda Andersson vid Tillsammans för Uppsala.

Soldiers of Odin har tidigare uppgett att de nattvandrar i syfte att skapa trygghet. Men Lucinda Andersson upplever det motsatta. Hon menar att flera inom organisationen i Sverige dömda för brott som misshandel och olaga hot.

Kommer ni att gå vidare med detta?

– Vi vänder oss till polisen och myndigheterna. Det här är deras uppdrag, säger hon.

Även flera tipsare har hört av sig till UNT och uttryckt sin oro. Enligt ett tips har ett privat event skapats i den stängda gruppen Support Soldiers of Odin Uppsala, som i skrivande stund har strax över 70 medlemmar. I eventet "Nattvandring lördag", som UNT har tagit del av via en skärmdump på Facebook, står det:

"Nattvandring där vi tillsammans ska hålla Uppsala tryggare för sena kvällar och nätter för alla. Följ med oss runt på en vandring i Uppsala och visa ditt stöd för ett tryggare nattliv och en tryggare stad". UNT har kontaktat personen vars namn står som skapare av eventet.

Stämmer det att det är du som skapat eventet "Nattvandring lördag"?

– Det står väl där?

Kan du berätta mer om det?

– Nej, jag hänvisar till vår talesperson. Jag lämnar inga kommentarer.

Hur når vi honom?

– Det får ni ta reda på själva.

UNT har varit i kontakt med talespersonen för Soldiers of Odin Sverige som sagt att han ska svara på våra frågor. Men på torsdagskvällen hade han inte årerkopplat. UNT har även pratat med en av Uppsalagruppens administratörer. Men han förklarar att han bara varit med och startat upp gruppen "för en polare" och att han inte har någon insyn. Några timmar efter att UNT varit i kontakt med mannen så hade han lämnat gruppen.

Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström bekräftar att det mottagit det öppna brevet men att det i dagsläget inte är ett ärende för polisen.
– De har inte gjort något brottsligt och det krävs ju inget tillstånd för att nattvandra, säger han.

Norrköpings Tidningar har rapporterat om nätverkets etablering i Norrköping och sökt Säkerhetspolisen för en kommentar. I ett mejlsvar säger man att man håller ögonen på Soldiers of Odin och oroar sig för spridningen av medborgargarden. Man säger samtidigt att man i nuläget inte bedömer organisationen som ett hot mot rikets säkerhet. Man kopplar organisationen ideologiskt till Vit makt-miljön.

Strukturen i Soldiers of Odin är uppbyggd som i så kallade kriminella mc-gäng och består av separata avdelningar. Om man söker på organisationen på internet dyker det bland annat upp bilder på främlingsfientliga budskap och män med automatvapen.

– Men det är inget som vi i Sverige står för, har talespersonen för Soldiers of Odin tidigare berättat för TT.

TT: Varför har ni valt just det namnet i sådana fall?

– Det har slagkraft. Vi har ingen politisk agenda. Vad folk lägger ut privat struntar vi i, eftersom det är privat.

TT: Har ni hanterat det på något sätt, för att tvätta bort den bilden?

– Det är det vi har försökt göra men alla medier skriver massa skit om oss hela tiden, säger han och hävdar att det råder nolltolerans mot nazism och rasism i gruppen.