Redan en halvtimme innan festligheterna startade var kön av anländande taxibilar lång utanför domkyrkan. Anhöriga och vanliga Uppsalabor kom för att se de 44 nya professorerna installeras. En av dem var Jonas Fransson från Uppsala som blir professor i fysik. Han tog en liten promenad framför kyrkans tunga portar innan det började.

– Det här känns jätteroligt, som en skolavslutning, säger han.

Jonas Fransson har haft siktet inställt på att bli professor under de senaste tio åren och det känns väldig troligt att ha lyckats med det.

– Det är ju inte självklart att man når dit, säger han.

Det blev snabbt stockning i kön så flera tog södra porten där dörrarna just öppnats för de blivande professorerna. Här pågick de sista förberedelserna för fullt inför rektor Eva Åkessons inledningsanförande samtidigt som universitetskonsistoriets ordförande Carola Lemne och andra celebriteter från universitetsvärlden skymtade förbi i mängden.

En bit ned i kyrkan satt Ulla Eskhult från Uppsala. Hon hade främst kommit för att se sin tidigare lärare i arabiska, Sina Tezel, tilldelas det pedagogiska priset.

– Hon är en mycket bra lärare och jag vill gärna se henne få priset. Och så är hela installationen, med all musik fin att vara med på, säger hon.

För att garantera alla bra sikt så hade ett 20-tal tv-skärmar monterats upp på kyrkans gamla pelare. Det gav hela tillställningen en smått surrealistisk inramning.

Professorsinstallationen avslutades med middag och andra festligheter på Uppsala slott.