Partiledaren höll sitt anförande, omgiven av poliser och säkerhetsvakter. Onsdagens möte blev trots allt en fredlig tillställning jämfört med när Jimmie Åkesson besökte Uppsala i våras då polisen med hjälp av hundar tvingade mängder av demonstranter att lämna Celsiustorget.

När Jimmie Åkesson gick på strax efter lunch möttes han dock av, med undantag för några enstaka applåder, en massiv visselorkan. Under talet vände även flera ryggen mot Åkesson och gav partiledaren långfingret, uppger UNT:s reportrar på plats.

Emilia Forsberg, som passade på att besöka mötet under lunchen, är en av de som vänt talarna ryggen.

Artikelbild

- Jag tycker det är viktigt att stå upp mot den växande rasismen, säger hon.

Runt 200 personer var på plats och när klockan närmade sig 12.30, starten för  torgmötet, skanderade massan "Inga rasister på våra gator".

Det var ett jättepådrag från Uppsalapolisen som kommenderat ut 120 poliser att bevaka demonstranterna på Celsiustorget. Flera gator i anslutning till torget spärrades av. Bland annat Påvel Snickares gränd, samt ungefär hundra meter av Svartbäcksgatan, på båda sidor av Celsiustorget, enligt UNT:s reportrar.  Polisen genomförde också kroppsvisitering av de personer som ville in i det avspärrade området.

Vid avspärrningarna hade polisen satt upp en skylt där det står att den som stör mötet gör sig skyldig till brott.

Artikelbild

– Vi genomför förberedelsearbete, sa Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesperson inför onsdagens möte.

– Vi har en organisation på plats, vi utesluter inte att det kan bli protester av skilda slag.

Artikelbild

Trots vårens protester valde SD återigen att förlägga mötet till Celsiustorget.

- Vid ett möte med polisen diskuterade vi först Vaksala torg. Men det är en för död plats för ett sådant här möte. Polisen kan även lättare spärra av Svartbäcksgatan, säger Pavel Gamov, SD:s distriktsordförande i Uppland.

Artikelbild

| Polisen har spärrat av Svartbäcksgatan inför SD:s torgmöte.

Även Pavel Gamov och partikollegan Simon Alm talade under tisdagens möte. De menade bland annat att Uppsala bör ta en "invandringspaus". Liksom Jimmie Åkesson möttes de av långfingrar och arga gester.

Flera i publiken var kritiska mot polisen som tidigt gjorde klart för demonstranterna att de som störde mötet skulle köras iväg.

Artikelbild

| Kontroll av folk på Svartbäcksgatan.

När en grupp började hosta demonstrativt under SD-mötet fick de tillsägelser av polisen.

- Polisen sa att vi skulle gripas om vi fortsatte hosta. Hotar man att gripa alla som gör något på en demonstration blir folk så tysta som de var på det här mötet. Men det sker till priset av att vi får leva i en polisstat, sa en kvinna i 20-årsåldern som vill vara anonym.

Artikelbild

| Kontroll av folk på Svartbäcksgatan.

Vann Jimmie Åkesson den här gången?

- Han har inte vunnit utan folk har bara blivit skrämda till tystnad.