Bläddra i bildspelet ovan för att se alla tre personerna och bilderna till deras recept!

Bahar Mufti, medlem i internationella kvinnokaféet:

 

Artikelbild

| Bahar Mufti, medlem i internationella kvinnokaféet.

"Det jag förknippar med picknick är att man ska ha roligt. Det är viktigt för människor att få komma ut i naturen, få frisk luft och umgås när många jobbar inomhus hela dagarna. Picknick för mig är kopplat till mitt hemland Kurdistan. Där är en picknick en stor aktivitet. Vi åker ut med hela familjen och tar med oss flera släktingar. I mars, när jag senast var i Kurdistan, var vi sammanlagt 30 personer som åkte ut, det blev många bilar!

 

När vi är på picknick sitter vi inte bara stilla utomhus, vi promenerar också i naturen. Det kan bli ganska långa turer, upp mot fem, sex timmar utomhus, och det börjar med att vi åker ut på förmiddagen. Vi brukar ta med oss traditionella kläder, spela musik och även dansa.

 

Artikelbild

| Dolma. Se recept i faktarutan.

Till mat blir det ofta en rätt som ­heter Dolma. Det är en maträtt som är väldigt viktig för kurderna. Borani är en annan rätt som vi ofta gör. Sedan får man inte glömma att ta med frukt också!

 

Artikelbild

| Carl Ivar Steiner, elev på restaurangprogrammet Ekebygymnasiet.

Jag tycker att miljön är det ­viktigaste när man åker på picknick. I Uppsala finns det flera vackra områden. Stadsträdgården är alltid bra, den är verkligen jättefin, men jag åker också till bland annat Fjällnora. I Kurdistan finns det ett speciellt område som är otroligt vackert. Det heter Dukan och det är en sjö. Där finns både en strand och en stor fin skog. Det är ett fantastiskt område.”

 

Artikelbild

| Klassiker. Lemonad och 80-talsmackan ”Rönngrenare”.

Carl Ivar Steiner, elev på restaurangprogrammet Ekebygymnasiet:

 

Artikelbild

| Smårätter. Typiskt för det grekiska köket är att äta smårätter. Det har Nikos Chatziconstantinou tagit fasta på när han tipsar om picknickmat.

"När jag hör ordet picknick tänker jag först på kall lemonad. Man vill ha något gott att dricka i solen. Till mat skulle jag sätta ihop något som inte är för kladdigt, det går ju inte alltid tvätta sig när man är ute. Det skulle bli någon form av matigare macka, kanske en med ­salami och brieost, och en sallad. Kyckling med lite currydressing är också gott, men det kan bli kladdigt. Möjligtvis tar jag med mig vattenmelon som jag har skurit upp i förväg, och lite jordgubbar. Sist men inte minst tar jag med mig en högtalare. Musik är viktigt för stämningen.

 

Artikelbild

| Grekisk bondsallad.

Min familj har vänner från England. En gång när de var på besök åkte vi till Stockholm, och ett vackert park­område. Det var en väldigt varm dag, men ändå en skön bris. Vi brukar ofta göra Rönngrensmackor – det är en fralla med potatissallad, rostbiff, gurka tomat och salladsblad samt lite grillkrydda.

 

Artikelbild

| Tsatsiki.

Vart jag vill gå beror lite på situationen. Är det jag och min flickvän så får det bli något mer romantiskt med vatten och solnedgång. Går vi ut ett gäng vänner är Stadsträdgården väldigt fin, speciellt nere vid bryggan. Där är det mysigt att sitta på kvällen med tilltugg och musik. Jag gillar när det är grönt med blommor och natur. På en äng eller i en skog där du verkligen känner hur naturen doftar. Det är min favoritplats för en picknick.”

 

Nikos Chatziconstantinou, medlem i Grekiska föreningen:

 

"För mig är miljön det viktigaste­ när jag ska ha picknick. Jag ser framför mig vattendrag, gröna ängar, lite sol och stora träd som kan ge lite skugga. Ska familjen och barn med måste det finnas ett större område så att vi kan spela fotboll och brännboll. Vid Hammarskog, Ulva kvarn eller Wiks slott är det väldigt fint. Där finns det en del riktiga smultronställen. Sigtuna är också väldigt vackert.

 

Med mitt grekiska arv har vi alltid med en grekisk bondsallad på picknick. Typiskt för det grekiska köket är att vi har många smårätter. En somrig potatissallad med färska vårlökar och olivolja är klassiskt och ­mackor är bra om du vill ha något enkelt. Du ­kommer också att hitta en tsatsiki, aubergine­dipp, fetaoströra med chilipaprika och en fiskromröra med kokt potatis. Till det har jag med mig friterad zucchini, aubergine och paprika som är lätt att packa ner i små behållare hemma.

 

Något som är viktigt att tänka på är att ha med en bra bärbar kyl, vissa går på el och går att använda med hjälp av en adapter via bilen. När du har förberett massor vill du att maten ska smaka bra. Det kan också vara bra att ha med sig något enkelt uppställningsbord. Och glöm inte musiken!”