Listan presenteras sedan regeringen utsett Lena Sommestad till ny landshövding för Jämtland. På en fjärde och valbar plats finns 25-årige Sanne Eriksson från Östhammar. Hennes kandidatur gör listan till landets yngsta S-lista.

Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU har drivit kravet att minst en fjärdel av kandidaterna på partiets riksdagslistor ska utgöras av unga personer under 35 år. Sanne Eriksson gör att S-listan i Uppsala får den lägsta genomsnittsåldern av alla riksdagslistor.

"Jag är oerhört stolt över att vi i Uppsala län hade modet att anta en av landets yngsta riksdagslistor på valkonferensen i höstas. Att vi nu får landets i särklass yngsta S-lista gör att vi har säkrat framtidsförsörjningen av riksdagspolitiker för lång tid framåt", säger riksdagsledamoten Agneta Gille från Uppsala, själv 58 år, i ett pressmeddelande.

Artikelbild

Listan toppas av 35-årige Ardalan Shakarabi från Uppsala. Uppsala län har för närvarande tre mandat i riksdagen, men de aktuella opinionssiffrorna som talar för att oppositionspartierna kommer att ha framgång i valet i september gör att Sanne Eriksson har en realistisk chans att komma in i riksdagens på ett fjärde plats från Uppsala län.

"När jag under hösten fick äran att stå på riksdagslistan kände jag mig oerhört lyckligt lottad – jag brinner ju för politiken. Som lärare ser jag dagligen kopplingen mellan en bra utbildning och lägre arbetslöshet. Det handlar om att ha kompetenta lärare med tid för varje elev och starka resurser i form av kuratorer och annat stöd som ger de unga ork att gå ut med godkända betyg. Skolan är nyckeln till framtidens jobb, frågor jag tänker driva under valrörelsen", säger Sanne Eriksson i pressmeddelandet.

Sanne Eriksson arbetar som gymnasielärare i Stockholm. Hon är också ledamot av kommunfullmäktige i Östhammars kommun där hon bor.