Mona Sahlins dotters giftermål med en mörkhyad man var en "fadäs", skrev Pavel Gamov, distriktsordförande för Sverigedemokraterna, SD, i Uppland, i ett mejl till en företrädare för högerextrema Nationaldemokraterna år 2009. Det avslöjade Expressen och tidningen Expo på torsdagen.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson klargjorde hösten 2012 att det råder nolltolerans mot rasism inom partiet. Sedan dess har 66 medlemmar uteslutits, enligt kartläggning som Ekot gjorde i mars. Pavel Gamov har själv tagit hand om lokala företrädare som uttalat sig rasistiskt och islamofobiskt.

Frågan är nu om han nu kommer att gå samma öde till mötes.

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund vill inte uttala sig om vad som kommer att hända med Gamov.

– Vi har ett medlemsutskott som tittar på den här typen av ärenden. Partiledningen uttalar sig inte i media förrän vi har fått ett besked från medlemsutskottet, vilket kan dröja flera veckor. Det handlar om rättsäkerhet.

Hur menar du? Pavel Gamov har ju bekräftat att han har skickat mejlen.

– Jag kommer inte att kommentera det enskilda fallet.

Så vi kan få vänta i flera veckor på ett besked om vad partiledningen tycker om Gamovs kontakter med Nationaldemokraterna och om han ansåg att det var en "fadäs" att gifta sig med en mörkhyad person?

– Ja, så kan det mycket väl bli.

Finns det risk att er tystnad väcker frågor om hur ni tillämpar er nolltolerans mot rasism?

– Det här är grundregeln. Jag sitter i en bil på valturné och kan inte diskutera olika tillämpningar med dig.

Magnus Olsson, ordförande för SD:s medlemsutskott, svarar inte på några frågor.

– När det gäller alla personärenden hänvisar vi till vår pressavdelning, säger han.

SD:s pressansvarige Martin Kinnunen ger ett annat besked än partiledarens pressekreterare Linus Bylund om hur Gamovs ärende kommer att hanteras.

– Vi får sätta oss ner och prata med Pavel Gamov i nästa vecka. Han har ju själv redogjort tydligt för hur han ser på det, säger Kinnunen.

Ni säger ju att nolltolerans mot rasism råder inom SD. Kan det bli aktuellt att utesluta Gamov?

– Det centrala är de värderingar han har i dag. Men vi får som sagt ta en diskussion om det här nästa vecka när valrörelsen är över.

Hur påverkar den här händelsen era chanser i valet till Europaparlamentet?

– Detta har väldigt lite med vårt budskap i EU-valet att göra, så det borde inte ha någon relevans.

Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Om SD konsekvent skulle utesluta alla medlemmar som uttryckt sig rasistiskt vore Pavel Gamovs dagar i partiet räknade, säger han.

– Tydligare än så här kan det inte bli. Det är ett grovt övertramp att kommentera att någon gifter sig med en person med ett annat ursprung. Dessutom är han inte vilken gräsrot som helst. Det gör frågan extra känslig. Man vill inte bli mer befläckad av rasiststämpel än man redan är.

Men SD brukar hävda att man måste se till sammanhanget när man tar ställning till olämpliga uttalanden från företrädare. Att det har gått fem år sedan mejlen skrevs ökar också Gamovs chanser att klara sig, tror Hinnfors.

– Om man kan hävda att det här skrevs i ungdomligt oförstånd är det nog lättare att fria honom.

Kommer avslöjandet att ha någon påverkan på resultatet i valet till Europaparlamentet på söndag?

– Kanske, om detta blir en stor fråga i medierna de kommande dagarna. SD har många väljare som lockas av deras EU-kritik och populism. De kan skrämmas bort om partiet blir för starkt förknippat med rasism i valrörelsens slutskede. Samtidigt kan uppmärksamheten innebära att SD mobiliserar väljare som annars hade stannat hemma. Men sammantaget väger den negativa inverkan troligen tyngst.