Polisen misstänker att explosionen i pizzerian i Uppsala under midsommarnatten orsakades av en handgranat. Detta efter att en första teknisk undersökning gjorts på platsen under lördagen.

– Teknikerna har hittat spår på platsen som man misstänker kommer från en handgranat, säger Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström till UNT.

Nattens explosion är dock inte den första i Uppsala. Under de senste månaderna har UNT kunnat rapportera om flera fall där handgranater exploderat.

I maj 2015 exploderade två handgranater i nattklubben Birger Jarls lokaler i centrala Uppsala. Med hjälp av övervakningsfilm kunde en man och en kvinna gripas och senare dömas för händelsen.

I december 2015 briserade ytterligare en granat i Birger Jarls lokaler. Ingen person kunde gripas misstänkt för händelsen och om det fanns någon koppling till händelsen i maj kunde aldrig utredas.

Den 22 mars i år larmades polisen till en granatattack mot en bostad i Nyby gård. Inte heller i detta fall kunde någon person gripas för händelsen.

– Vi kan konstatera att det troligtvis är någon som har kastat in en handgranat i den här lägenheten med syfte att skada de boende, sade Uppsalapolisens Lisa Sannervik till UNT efter attacken.

Natten mot den 12 april i år fick en man föras till sjukhus efter att en handgranat briserat på en parkeringsplats i Stenhagen i Uppsala. Efter att förhör hållits kunde polisen konstatera att det var den skadade mannen själv som hållit i handgranaten när den exploderat.

– I förhöret har mannen berättat att det var han själv som råkade få handgranaten att brisera, sade Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen, dagen efter explosionen.