Under natten till söndag utförde Soldiers of Odin, beskrivna som ett medborgargarde med högerextremistanknytningar, sin tidigare aviserade "nattvandring" i Uppsala. 

– Just nu är det fem stycken som nattvandrar av dem som kallar sig Soldiers of Odin. Väldigt mycket av våra resurser har gått åt till detta. Några har vi fått avvisa och en har avlägsnats, säger Marcus Svensson, länsvakthavande befäl vid polisen i Uppsala vid 01.30.

Enligt polisen följde ett 20-tal motaktivister efter gruppen. De nattvandrande personerna ska från en början ha varit omkring tio.  Ambitionen var att vandra till klockan 03.00 men strax innan 02.00 twittrade polisen i Uppsala ut att lugnet lagt sig sig. Enligt polisen fick man agera för att hindra konfrontation mellan grupperna i city.
Inga personer kom till skada och ingen greps under incidenterna.

– Polisen har lyckats att förhindra konfrontation mellan vänsteraktivster och Soldiers of Odin, skriver Jale Poljarevius, chef för lokalpolisområde Uppsala/Knivsta på Twitter.

Senare på söndagen förtydligar Jale Poljarevius uttalandet om att det motdemonstranterna var vänsteraktivister:

"Någon enstaka hade litet AFA märke på sin jacka, deras slagord som de skanderade, polisernas personkännedom sedan tidigare. Dessa faktorer gör att vi gjorde tolkningen att aktuell gruppering är vänsteraktivister", skriver Jale Poljarevius på Twitter.

Soldiers of Odin är ett nätverk av så kallade medborgargarden som bildades i finska Kemi av nazisten Mika Ranta. Enligt tidskriften Expo, som kartlagt nätverket, är strukturen uppbyggd som kriminella motorcykelgäng och består av olika avdelningar, där varje avdelning har en ledare.