Insamlingsprogrammet Musikhjälpen, som direktsänds av SR och SVT, drar igång i Uppsala måndag 8 december. Men redan från 1 december kommer delar av Stora Torget att spärras av på grund av förberedelser.

– Det här kommer vara det längsta någonsin som man stängt av torget, säger Engla Bertolino, projektledare för Musikhjälpen vid Uppsala kommun.

Avspärrningen kommer att gälla halva torget. För fotgängare kommer det vara möjligt att ta sig runt sändningsområdet, men bussar och annan trafik leds om och nya tillfälliga hållplatser sätts in till och med 16 december.

Artikelbild

| 1-16 december kommer busstrafiken ledas runt Stora Torget, med nya tillfälliga hållplatser.

– Om man åker buss med någon av de här linjerna kommer du att märka av förändringarna. Men i övrigt kommer det inte att påverka. Är du på stan kommer det möjligtvis vara lite mer folk än vad du är van vid, säger Engla Bertolino.

Att det kan bli mycket folk fick Göteborg erfara när pojkbandet The Fooo Conspiracy besökte förra årets Musikhjälpen. Tusentals personer tog sig då till inspelningsplatsen. Utan att veta vilka artister som kommer i år, utesluter inte Engla Bertolino att det vid något tillfälle kan bli fullt av besökare på Stora Torget.

Den stora skillnaden under perioden 1–16 december är trots allt trafikomläggningen. Enligt Sture Jonsson, UL:s informationschef, kan det medföra kortare förseningar för bussarna:

– Nu är det ju bara under två veckor det gäller så vi gör ingen omläggning i tidtabellen. Men det kan bli förseningar eftersom det kan ta lite längre tid för bussarna att passera området.

Artikelbild

| Glasbur. Ungefär halva Stora Torget spärras av under halva december. Det kommer fortfarande vara möjligt att ta sig runt sändningsområdet (det streckade området på kartan).

jakob.meijer@unt.se