Uppsala kommun tog i samarbete med SKL och ytterligare sex kommuner redan 2014 fram en handlingsplan för särskilt begåvade elever. Meningen var att planen skulle vara ett stöd för skolorna och ingå i deras arbete. Den presenterades för Uppsalas skolor under 2014, men mottagandet var svalt.
– Vi försökte att implementera den i Uppsala skolor, men misslyckades. Vi fick inte så stor uppslutning från skolornas rektorer som vi hoppats och det gav inte några ringar på vattnet. Men samtliga lärare har fått planen. Det här är viktigt för alla lärare att ta del av, säger Karin Stacksteg, chef för utvecklingsenheten 0-19 år vid Uppsala kommun.
Anledningen till den dåliga responsen tror hon är brist på resurser.
– Tiden i skolan går åt till de elever som har svårt att klara de lägsta nivåerna. Men alla sorters elever har rätt till den hjälp de behöver och det gäller även de som måste ha extra utmaningar. Ju mer en lärare vet desto enklare bli det.
Samtidigt framhåller Karin Stacksteg att det har hänt mycket på kort tid. Det är bara några år sedan skolan öppet började prata om att den här gruppen elever över huvud taget finns och för två år sedan startade Uppsala kommun en matteklubb på Ångströmlaboratoriet för de som vill ha utmaningar.
I höst ska ett nytt försök göras för att intressera skolorna för de särskilt begåvade barnen.
– Vi har tagit lärdom av misstagen och omarbetat handlingsplanen. Vi har varit mer noggranna i utformningen och gjort den mer pedagogisk, säger Karin Stacksteg.
Caroline Andersson (S) ordförande i utbildningsnämnden anser att skolan ”självklart” ska kunna möta också de särskilt begåvade elevernas behov.
– Vi vill utveckla skolan så att alla elever ska kunna nå sina mål och helst mer än så. Det är grundtanken, säger hon.
Samtidigt håller hon med om att Uppsalas skolor inte kommit så långt som de borde när det gäller elever med särskild begåvning. Men skolorna får inga särskilda resurser för uppgiften.
– Nej. Vi tilldelar skolan resurser för att alla barn ska nå målen utifrån sina individuella förutsättningar. Men det är viktigt att den handlingsplan vi har får spridning så att kunskapen blir bättre om särskilt begåvade elevers behov. Det ska vi göra under hösten och den ska följas upp under 2017.
Varför ålägger ni inte skolorna att förverkliga handlingsplanen?
– Skolorna har redan det uppdraget. Sedan kan de få stöd i genomförandet och så har vi permanentat matteklubben för barn som behöver extra utmaningar, säger Caroline Andersson.