Gränby köpstad är främst gjord för bilburna och de stora parkeringsplatserna är välfyllda sedan matjätten Citygross öppnade. Det finns också gång- och cykelbanor på köpstadens område. Men för den som ska ta sig dit finns bara en cykelväg – från Gränby centrum. De som bor i Gränby, Nyby eller Gamla Uppsala tvingas antingen korsa Bärbyleden eller Österleden, eller ta omvägen via Gränby centrum.

– Jag var till Citygross och handlade i går och försökte ta mig över Bärbyleden. Det inte fungerade så bra. Det är mycket bilar. Man borde ha gjort en väg för oss cyklister också inte bara för bilarna, säger Arne Karlsson från Gränby.

Stefan Pettersson från Nyby tycker det är synd att det ska vara så svårt att ta sig med cykel till ett centrum som ligger alldeles inpå knuten. Han och många andra letar sig över gärdena på grusvägar och en upptrampad stig fram till Österleden. Men den är riskfylld att korsa.

Artikelbild

| Riskfyllt. Arne Karlsson måste se sig om både en och två gånger innan han vågar korsa Österleden.

– Jag fick springa över vägen med cykeln för alla bilar. På mitten fanns bara en smal refug att stanna på. Hem cyklar jag runt Gränby. Det är säkrast, säger Karin Wallin från Nyby.

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg som äger Gränby köpstad är medveten om problemen och har tryckt på för att Uppsala kommun ska ansluta fler cykelbanor till området. Det är deras ansvar.

– Det går ju att ta sig under Bärbyleden via tunnel till sportfältet. Men ska man kunna cykla säkert så måste man åka en stor omväg via Gränby centrum. Vi har legat på för att få till cykellederna länge och nu ska Uppsala kommun ha tagit beslut om att bygga en led över sportfältet via Edith Södergrans väg nästa år. Det kommer att underlätta mycket för cyklisterna. Planer finns också för en bro över Bärbyleden till området. Men när det blir vet vi inte, säger Daniel Kvant Suber affärsutvecklare vid Atrium Ljungberg i Uppsala.

Varför inte kommunen byggt cykelleder till Gränby köpstad är oklart.

Artikelbild

| Farid Jan är framme vid Citygross. Han vill inte klaga, men tycker en cykelväg från Nyby vore bra.

Gatu- och samhällsmiljönämndens ordförande, Miljöpartisten Johan Lundqvist, säger sig inte ha någon information om ärendet och hänvisar till cykelplanerare Daniel Fritz. Men han går inte att få tag i.

Gatu- och projektchef Mikael Eriksson svara via e-post att en cykelväg via Edith Södergrans gata planeras vara klar till sommaren 2016. Politikerna tog beslut om det den 20 oktober.

Artikelbild

Under tiden får cyklisterna hitta egna vägar.

– De flesta bilar stannar om man vill över, men det skulle vara bra om det fanns en cykelväg, säger Farid Jan som parkerar sin cykel vid Citygross efter färden över Österleden.