Så var Livets Ords grundare Ulf Ekman i öppen konflikt med medierna - igen. Det brukar han bli. Han vill nämligen inte ha kritiska frågor och tar till varje tillgänglig härskarteknik han kan för att undvika dem.

Nu är det SVT:s Uppdrag granskning som med ett gediget reportage presenterar uppgifter om att Ulf Ekman direkt i handen tagit emot stora summor pengar i gåvor och gage, medan församlingens medlemmar uppmanats skänka rikligt med pengar till församlingen och till och med avstå lön från företaget Livets Ord när de sagts att ekonomin varit kärv. Någon intervju med Ulf Ekman fick aldrig Uppdrag granskning. Det hade jag kunnat berätta för dem innan. Flera gånger tidigare har det varit vi på UNT som vägrats svar av Ulf Ekman. Vi har frågat om exempelvis lukrativa pensionsavtal, medlemmars och tidigare medlemmars berättelser om missförhållanden, och Stiftelsens Livets Ords ekonomiska affärer. Aldrig någon intervju.

När UNT inför församlingens 30-års jubileum 2013 i större reportage ställde frågan om församlingen verkligen genomgått den förändring och normalisering som ledningen hävdade, var intervjutiden bokad och alla frågor mejlade till stiftelsens medieavdelning. Kvällen före intervjun kom beskedet: Ulf Ekman ställer inte upp. När UNT 2014 avslöjade detaljerna i styrelsens pensionsavtal och att paret Ekman fick pension trots att man konverterat till katolicismen uteblev också svaren från Ulf Ekman. I stället var det hans son och stiftelsens vd Jonathan Ekman, nu i time out från verksamheten efter UNT:s pensionsavslöjande, som skriftligen svarade på vissa av UNT:s mejlade frågor.

I går kom Ulf Ekmans svar på programmet i hans blogg. Ofta är det så går till. För Ulf Ekman vill diktera villkoren - både externt och internt. Därför berättar han på DN:s debattsida att han ska lämna Livets Ord för katolicismen i samma stund som församlingsmedlemmarna får veta det. När det i UNT:s 30-årsartiklar och den heta debatten efteråt uttalades starka önskningar om ett förlåt till dem som upplever att de kommit till skada i Livets Ords församling - och de är många vad än Ulf Ekman säger - var det tyst från Ulf Ekman. I stället kom det en tid senare ett förlåt med lillfingret i hans memoarer, tillsammans med en sågning av medierna i allmänhet och UNT i synnerhet. Inte ens då, när UNT kritiserades, ville Ulf Ekman låta sig bli intervjuad.

I dag är Ulf Ekman inte kvar i Livets Ord. Kanske trodde han den där dagen när han meddelade sin övergång till katolicismen att flyktplanen lyckats, att han skulle lyckas komma undan med pengarna och ändå behålla kontrollen över sin skapelse genom sin son Jonathan som vd och styrelseordförande. I så fall har planen inte lyckats. Ulf Ekmans ande svävar ännu över församlingen och kommer alltid att göra det - men kanske nu på så hög höjd att hela sanningen kan läcka ut.

Niklas Skeri

Nyhetschef, Upsala Nya Tidning