Det var i söndags som en bild föreställandes toasitsar i disken på en Uppsalarestaurang började cirkulera på sociala medier. Ett tragiskt misstag enligt ägaren till restaurangen.

– Toasitsarna tvättas och desinficeras i ett separat städrum som ligger vägg i vägg med diskrummet. En i personalen måste ha ställt de rena toasitsarna på diskbänken för att städrummet var fullt. De brukar aldrig stå där och jag vet inte varför han gjorde så. En ren och skär mänsklig miss helt enkelt.

Restaurangägaren menar att de vanligtvis har en god rutin för hur de särskiljer disk och städning, och intygar att toasitsarna och diskbacken på bilden inte tvättats i diskmaskinen.

– Nej, vi har separata backar som vi använder för att torka de rena toasitsarna. Men de ska inte stå i diskrummet. Jag beklagar verkligen det som har hänt.

Miljö- och hälsoskyddskontoret fick vetskap om bilden och kontaktade ägaren under tisdagen. Trots att man inte får ställa toasitsar i diskutrymmet anses inte någon extra kontroll av restaurangen vara befogad.

– Jag tror på vad restaurangägaren säger, att det var ett misstag. Att städa toasitsarna i diskutrymmet är inte något de gör, säger Yvonne Linné, miljö- och hälsoskyddsinspektör.