I ponnyklubbens stall, hall och omklädningsrum rådde febril aktivitet, och några hade satt tomteluvorna på plats redan en god timme innan showen skulle börja. I ridhallens sågspån fanns en gigantisk julhälsning skriven i vit sand, och eventuella fotspår krattades nogsamt bort innan besökarna började ta plats på läktarna.

– Det är väldigt mycket arbete inför en julshow, i kärngruppen är vi sex personer men ju närmare showen vi kommer ju fler involveras och alla arbetar ideellt, berättar Linda Bergman, huvudansvarig för årets julshow.

De enda som en timme innan showen ska börja verkar helt obekymrade om dagens stora evenemang är hästarna som lugnt tuggar hö i sina boxar. Att boxarna prytts med glitter och kulor bekommer dem inte.

Artikelbild

| Mikaela Fälthammar och Kalle Hellström är redo för sina framträdanden i Labanskolans julshow.

– Men när vi rider ut får de glitter och blommor i manarna, att sätta på sånt redan nu är ingen idé, det bara ramlar av, förklarar Tova Stenvi, för dagen föreställande Bamse.

Temat för årets show är sago- och seriefigurer. Pippi, Ronja, Pettson och Findus är några av de som kommer att dyka upp under den timslånga showen, den 29:e i ordningen för ponnyklubben.

Riktigt så långa traditioner bakåt har inte Labanskolan, frisärskolan som nu gör sin sjätte lucia- och julshow med B-salen i Uppsala konsert och kongress som spelplats.

De 17 eleverna har drama en gång i veckan året runt, men inför julshowen blir det betydligt mycket mera tid som Elfa Edvaldsdottir och de andra lärarna tillsammans med eleverna och de fem deltagarna i daglig verksamhet på Labanskolan lägger ned på att göra en genomarbetad julshow.

Artikelbild

| David Sundström scenklädd för sitt nummer från musikalen Jersey Boys i Labanskolans julshow.

– Världen har varit tema i alla undervisning under det här året, och det återspeglas också i showens dekor och i musiken som eleverna har fått välja utifrån vad de gillar, säger Annika Hedlin, skolans rektor.

Då blir det också en blandning av musik, från Stilla natt till en låt av norska duon Marcus och Martinus via amerikanska musikalen Jersey Boys.

Artikelbild

| Age Sanner Persson sminkar Kristoffer Morath till tomtefar i Labanskolans julshow.

I omklädnings- och sminkrum invid scenen vimlade luciatärnor med lucia själv, tomtemor, Rudolf med röda mulen och många fler. Men tomtefar satt fortfarande i sminket.

– Jag är självlärd som sminkös, men jag har lärt mig efterhand, säger Age Sanner Persson som startade Labanskolan 1997, medan hon snabbt och säkert förvandlar Kristoffer Morath från ung man till vitskäggig tomte.

Artikelbild

| Fanny Sörén, Ebba Olsson och Tilde Cegerblad är tre av dem som ska leda in hästar på arenan, och då ska hjälmarna vara på. "Vi måste vara förebilder" som Fanny säger.

En dryg timme senare var allt klart, Labanskolans julshow kunde börja.