– Vid midnatt kände vi att det var något på gång. Det fanns en oro bland ungdomar, och de började samlas i grupper.

Det säger Hilde Wiberg från socialtjänsten, som var på plats i Stenhagen natten mot fredag. Hon är SSP-samordnare, vilket innebär att hon samordnar sociala insatser mellan socialtjänst, skola och polis.

Beredskapen från bland annat socialtjänst, polis och nattvandrare var redan redan stor runtom i Uppsala eftersom det var skolavslutningskväll. Och på grund av stenkastning och bränder natten innan i Stenhagen var man ännu mer beredd, enligt Hilde Wiberg.

– Alla hade backat upp med mycket folk och var väldigt flexibla att röra sig dit det behövdes. Så här välorganiserade har vi aldrig varit förut.

LÄS MER: Hans livsverk förstördes i bränderna

I Stenhagen mötte Hilde Wiberg också en hel del äldre ungdomar som var ute för att lugna ner stämningen. En av dem var 26-årige Zakaria Hersan. Han är orolig för att oroligheterna ska växa.

– I mina ögon är Stenhagen Uppsalas finaste stadsdel. Vi vill inte att sådana här skitsaker ska förstöra för Stenhagenborna och försämra ryktet.

Zakaria Hersan har nattvandrat flera gånger i Stenhagen och känner många ungdomar, men säger att han inte vet vilka som som ligger bakom bränderna och stenkastningen. Han tror att en del av lösningen är att polisen agerar annorlunda.

– Polisen måste försöka vinna ungas förtroende. Senast i går träffade jag en polis som var jäkligt kall mot mig, jag upplevde att han dömde ut mig direkt.

– I stället borde polisen använda oss äldre ungdomar, som vill att det ska bli bättre i Stenhagen, som en sluss till yngre ungdomar.

Zakaria Hersan har tillsammans med några andra jämnåriga Stenhagenbor precis startat föreningen Ung framtid Stenhagen. Det senaste halvåret har de jobbat bland annat för att skapa en mötesplats för såväl unga som gamla.

– Det behövs, fritidsgården räcker inte. Vi vill hindra att folk bara går omkring och drar.

LÄS MER: Beslutet: Fler poliser till Stenhagen

Kabir Hussein är ansvarig för nattvandringen i Stenhagen. Nattvandrarna var ute på torsdagskvällen, men när de gick hem strax före midnatt var det fortfarande lugnt. Det var därför först på fredagsmorgonen som han fick veta vad som sedan hände under natten, via unt.se och genom sms som grannar och vänner skickat.

– Än så länge känner inte jag mig otrygg, men jag märker ju att många andra känner ökad otrygghet. Någon skrev i ett sms att vad händer med vår fina stadsdel, en annan att ska man behöva flytta, säger Kabir Hussein.

Vilka det är som ligger bakom bränderna har han ingen egentlig aning om, inte heller vilka motiv som ligger bakom.

– Men det jag brukar landa i är att det återigen är den gamla klassfrågan. Det är klart att man själv gör ett val om man ska gå klart skolan eller inte, men förutsättningarna är ändå olika i samhället och en del känner sig kanske inte behövda.

Tanken med nattvandringen är inte i första hand att förhindra brott, utan att öka tryggheten i stadsdelen och att fler ska lära känna varandra. Nattvandrarna har ett nära samarbete med blåljuspersonal, skola och socialtjänst.

– Vi ska också utöka samarbetet till att inkludera de lokala handlarna och föreningslivet.

Kabir Hussein är själv uppvuxen i Stenhagen och har gått i skola där.

– Jag vet att det är vattentäta skott mellan olika konstellationer. Nattvandringen är ett sätt att lära känna varandra mellan konstellationerna. När vi ses så tar alla på sig jackan, vilket jobb eller utbildning man har spelar ingen roll. Och vi pratar med alla vi möter, unga som gamla.

LÄS MER: Se läsarfilmen som fångar stenattacken