Vinnaren tillkännagavs under den pågående Mitt kök-mässan på Stockholmsmässan. Juryn är en sammanslutning av branschfolk som arbetar med mat i olika former. Syftet är att uppmärksamma matbloggande som fenomen.

– Det är jätteroligt, man får någon form av branschuppskattning. Juryn består ju av kompetenta människor som man ser upp till och som har tänkt till kring det innehåll som man skriver.

Johan Hedberg är matskribent och började skriva på sin blogg matgeek.se, 2009 . Förra året kom han ut med en bok om smör. Han beskriver att matbloggandet utvecklats från att lägga ut recept till att numera utveckla recepten och lära konsumenterna hur man gör bra mat. Själv började han med bloggen för att ha någonstans att spara alla recept.

– Det var aldrig meningen att någon skulle läsa. Det var mer en dagboksform, för att spara mina anteckningar.

Hittills har han mest förmedlat sina kunskaper via text och bild, men satsar alltmer på filmformat och en egen Youtube-kanal. Det som fascinerar honom är när personer hör av sig och visar upp vad de gjort utifrån hans recept.

– Det är det roligaste jag vet.

Johan Hedberg är en av sex författare som kommer till Bokens dag, som UNT arrangerar på måndag i Missionskyrkan i Uppsala.