Den 54-årige före detta elitidrottarenhar enligt åtalet förlett 137 privatpersoner att låna ut totalt 71 miljoner kronor till honom. Han ska ha förespeglat räntor på upp till 40 procent till dem som satsade i hans investeringsprogram men pengarna har försvunnit.

Rättegången började förra veckan och under tisdagen blev det 54-åringens tur att ge sin bild av vad som hänt.

Han framförde en ursäkt till långivarna som han kallade sina vänner och bedyrade att han aldrig skott sig själv. 54-åringen utmålade sig som högst godtrogen.

– Jag är en person som litar på andra människor, om jag var vän med er nämndemän skulle jag lita på er, sa han inför domstolen.

Mycket av det som hänt skyllde han på andra. Enligt den åtalade mannen har någon under hot tvingat honom att lämna ifrån sig pengar. Någon annan har mjölkat honom på stora summor under falska löften att lära ut ett system för valutahandel som skulle generera stora intäkter.

Men de största förlusterna, 55 miljoner kronor, berodde på att han lurats att köpa aktier i ett oljebolag i Bahrein. Upprinnelsen var att han till följd av sin empatiska natur ville hjälpa en dam i Norrland som satt i ekonomisk knipa.

Han lånade ut pengar till damen och fick hennes oljeaktier i Bahrein som säkerhet. Han pressades sedan av oseriösa personer att köpa på sig allt fler oljeaktier för spararnas pengar. Han fick gång på gång höra att om han bara köpte lite fler aktier skulle han kunna lösa in dem men det slutade med att han gick miste om de 55 miljonerna.

– Jag visste inget om det här bolaget och misstänkte inte att något var fel när jag började köpa aktierna, berättade han.

Åklagaren Stig Åström läste högt ur ett låneavtal som den åtalade mannen skrivit under. I och med avtalet lånade en person ut 230 000 kronor till 54-åringen som utlovade 36 procents ränta. I avtalet kallade han sig direktör vid Acting Bargain Bank, en bank som aldrig existerat.

Den åtalade mannen sa att det inte var han som hittat på bankdirektörstiteln utan att dokumentet hade författats av någon han haft förtroende för.

– Skriver du på vad som helst om du litar på en person, undrade åklagaren.

– Ja, jag borde haft en advokat. Jag tror alltid det bästa om människor, svarade 54-åringen.

Tidigare under veckan förhördes en 71-åring som lånat ut 1,7 miljoner kronor till 54-åringen mot en ränta på 22 procent. En annan person som tidigare gått in som långivare hade berättat för 71-åringen att hans liv helt förändrats genom den fantastiska avkastning han erhållit av 54-åringen.

– I början fick jag ut räntor på 30 000-40 000 kronor per gång och eftersom de utlovade pengarna kom satsade jag ännu mer, berättade 71-åringen.

Men efterhand började utbetalningarna gnissla och enligt 71-åringen presenterade då den åtalade mannen falska dokument över hur sina tillgångar för att ge en lugnande bild.

UNT intervjuade under tisdagen en Uppsalabo som säger sig ha förlorat 5 miljoner kronor på lån till 54-åringen.

– Men jag tror inte att han är en bedragare. Han har försökt hjälpa andra att öka sina tillgångar för att han har så stort bekräftelsebehov.

UNT har tidigare berättat om Torbjörn Eriksson från Åkersberga som lånat ut 1,5 miljoner kronor och utlovats 36 procents ränta. Pengarna väntsar han på än idag.

Torbjörn Eriksson berättar att han på senare tid varit i kontakt med 54-åringen.

– Han säger bara att han själv blivit lurad på pengarna men jag tror att han ljuger.