– Det är väldigt olustigt. När jag går in på mitt konto kan jag se att någon har gjort en ändring.

Mejlet verkar ha skickats ut till alla möjliga personer i Gunnar Sandbergs närhet.

– Folk har ringt alldeles nyligen och informerat mig om detta. Det är väldigt många från tidigare arbetsplatser och föreningar som jag är aktiv i som har ringt och berättat för mig om det här mejlet. De flesta har ju förstått att något är fel och att mejlen har blivit kapad. Men några har ju faktiskt trott att jag varit i knipa och behövt pengar.

Artikelbild

| Arkivbild. Personen på bilden har inget med artikelns innehåll att göra.

Det är första gången som Gunnar Sandberg råkar ut för detta men fenomenet är inte främmande för honom. Vänner till honom har hamnat i liknande situationer. Nu har Gunnar Sandberg bytt lösenord och hoppas att det räcker.

– Jag hoppas inte att jag behöver stänga ned kontot, jag har så många kontakter där.

Att få sin mejl kapad är inte ovanligt i dag, berättar Robert Jonsson, ställföreträdande chef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I synnerhet inte när någon skickar det i syfte att tjäna pengar.

– Det är ju väldigt vanligt, särskilt på Facebook. Där kanske någon skriver "Hej jag är i London och behöver pengar, kan du sätta in på det här kontot...", och så tror man att det är en kompis.

I takt med att Facebook blivit en del av folks vardag förekommer sådana kapningar inte alltför sällan, enligt Robert Jonsson. Och det gäller även mejlen.

– Man kan inte skydda sig mot att någon skickar mejl i ens namn. Men det sker ju också kapningar från folks konton, alltså att någon tar sig in på ett konto, och det är inte speciellt ovanligt.

Ofta ligger problemet hos säkerheten i lösenordet, och att ha samma lösenord på flera konton är en dålig idé, menar Robert Jonsson.

– Om någon lyckas komma åt en sajts lösenordsdatabas kan personen sedan göra en sökning på samma kombination av användarnamn och lösenord på andra sajter och på så vis komma åt flera olika konton.

Robert Jonsson rekommenderar därför att ha olika lösenord för de allra viktigaste kontona.

– Och man ska räkna lösenord som en värdehandling. Det är bättre att ha ett svårt uppskrivet på papper än att ha ett lätt i huvudet.