– Det är helt klart rikstendensen som slår igenom, säger Stefan Hanna (C) när det dagen efter valet står klart att Centern backar från 9,5 procent till 7,1 procent i Uppsala kommun.

Det innebär att partiet tappar två mandat i fullmäktige. Och Stefan Hanna tror att framför allt två stora riksfrågor påverkat förtroendet för Centerpartiet.
– Jag tror att vi gjorde bort oss när vi kompromissade med övriga alliansen i FRA-frågan. Det fick oss att tappa unga väljare. Sedan tror jag att vi tappat väljare till Miljöpartiet på grund av kärnkraftsfrågan. Folk har inte förstått varför vi ändrat oss där, att det handlar om att ta ansvar.

Ändå är Stefan Hanna nöjd med resultatet i Uppsala.
– Vi har bytt spelare och i princip alla i toppen är nya, att i det läget ändå åstadkomma ett bättre resultat än vad vi fick i riket känns jättekul, säger han.
Men Hannas ambition var att nå 10 procent och slå förra valets resultat.
– På det sättet är det ju inte godkänt. Men det är ändå en framgång, framförallt eftersom alliansen får fortsätta regera i Uppsala.

Stefan Hanna tror att Centerpartiet måste bli ännu tydligare i företagspolitik om det blir så att Miljöpartiet stödjer alliansen nationellt.
– I grunden är det väl bra om ytterligare en grön röst finns med i vårt samarbete. Men det tvingar oss att bli tydligare på ett annat område än miljön. Då får vi trycka hårdare på att vi är företagsamhetens parti. För även om vi har den bästa miljöpolitiken kommer Miljöpartiet i folks ögon tyvärr att utmana oss bara genom sitt namn.