Emilia Friberg är 19 år och därmed en av de yngsta politikerna i landstingsleden i höst. Men plats nummer 13 på socialdemokraternas vallista hoppas hon ta en plats i fullmäktige.
Hon är inte förvånad över att andelen unga är lågt i landstingspolitiken.
– Så ser det ut generellt. Det är ett problem att få unga in i politiken. De flesta väljer kommunen. Där finns det större bredd och man kan påverka politiken där man bor. Inom landstinget arbetar man för hela länets befolkning, säger Emilia Friberg.

Hon har själv funderat på kommunpolitiken. Men när partiet fördelade olika uppdrag fick hon frågan om hon var intresserad, och sade ja.
– Jag tycker också att sjukvårdsfrågor är viktiga. Akademiska sjukhuset är dessutom en stor arbetsplats och ett viktigt sjukhus för alla som bor i hela regionen, säger Emilia Friberg.
Som ung i landstinget kommer hon att försöka sätta ett eget ungdomsfokus.
– I dag är det en stor grupp medelålders som styr. Unga är en underrepresenterade i politiken. Det är viktigt för dom att det finns bra vård för alla och att den är helt gratis för unga. Men jag kan inte prata för alla. Det krävs att fler engagerar sig.

Hur då?
– Vi måste få bort myten om att politik är tråkigt och något som bara äldre män sysslar med. Det finns så mycket mer, en oerhörd bredd och många intressanta frågor. Men de flesta unga som vill engagera sig i dag gör det i en enda fråga. Det är lättare och det finns många organisationer för det. Man behöver inte tycka som partiet i alla frågor, säger Emilia Friberg.
För att locka flera unga tror hon också att partierna måste blanda upp verksamheten mer med andra aktiviteter – som kultur. Själv lockades hon till politiken genom familjens samhällsdiskussioner vid middagsbordet. Mamma och pappa har dock inte varit politiskt aktiva.
– Nej, men min farmor. Hon var centerpartist, säger Emilia Friberg.

Hur känns det att binda upp sig för landstingspolitiken i fyra år när du är så ung?
– Jag kommer att läsa samhällsvetarprogrammet på Uppsala universitet i höst så jag blir kvar i stan. Visst kommer jag att få lägga ned en del tid men det blir kul. Jag har lärt mig oerhört mycket under mina tre år i ungdomsförbundet.

Är målet att bli heltidspolitiker?
– Inte mitt främsta mål. Politiken får vara min hobby så länge, säger Emilia Friberg..