Som tonåring hamnade Pavel Gamov i problem. Efter skolan ville hans föräldrar att han skulle studera eller jobba. Men Pavel Gamov lägger all sin tid på Sverigedemokraterna.
Pavel Gamov har mest jobbiga minnen från sin högstadietid i Valsätraskolan. Han beskriver det som att han drogs med i problem. Och när situationen blev ohållbar bytte han skola.
– Jag började att fundera på varför det var problem på Valsätra och kom fram till att skolan saknade en gemensam identitet eftersom det både fanns klass- och kulturskillnader. Det blev fröet till mitt politiska engagemang, säger han.

I gymnasiet sökte sig Pavel Gamov till olika sidor på internet ”där man får skriva saker som inte kommer fram i det offentliga samtalet”. Den vägen kom han i kontakt med Sverigedemokraterna.
– I början hade jag mycket fördomar. Men när jag själv tog reda på vad partiet står för insåg jag att jag hade varit grundlurad. Jag fick en aha-upplevelse, men var livrädd för att komma ut som sverigedemokrat.
Men förra hösten tog han steget, och han kom snabbt att toppa listan till kommunfullmäktige i Uppsala.
– Mina föräldrar ville först inte att jag skulle engagera mig, de tyckte jag skulle plugga vidare eller jobba. Och flera vänner har vänt mig ryggen. Eftersom man blir isolerad av samhället av att gå med i SD sluter man sig liksom samman inom partiet. Man upplever att det finns bara de här människorna som säger sanningen. Man kommer nära, säger Pavel Gamov.
Den viktigaste frågan som Sverigedemokraterna vill driva i Uppsala är att kommunen ska säga upp alla avtal med Migrationsverket och inte ta emot fler invandrare.

Varför tycker ni så?
– Därför att invandringen kostar mer än den smakar. Vi tycker att pengarna ska gå till svensk välfärd. Framförallt är det asyl- och anhöriginvandringen vi vill stoppa, de som har riktiga flyktingskäl är välkomna.

Du kom själv hit från Ryssland som barn. Varför har du rätt att vara i Sverige men inte andra?
– Det finns ingen motsättning mellan att vara sverigedemokrat och invandrare. Min familj kom hit för att arbeta och SD är positiva till viss arbetskraftinvandring. Min familj har också anpassat sig till den svenska kulturen.

Vad är svensk kultur?
– Det är svårt att beskriva. Ofta är det lättare att peka på vad som inte är det. Det handlar om värderingar, som att kvinnan är jämställd med mannen.

I vilken mening är den värderingen svensk?
– Visst, många värderingar är universella. Men det viktiga är att svenska folket inte tvingas göra avkall på sitt sätt att leva. Som det här med att vi inte får ha skolavslutningar i kyrkan.

I Sverigedemokraternas lokala valmanifest står att man vill motarbeta den ”svåra islamiseringsprocess som uppenbarat sig i Uppsala”. Kan du ge några exempel på den?
– Ja, när Lars Vilks angreps under sin föreläsning av radikala muslimer. Eller när det demonstrerades mot att UNT publicerat hans rondellhund. Det tyder på att det finns en stark grogrund för islamsk extremism i Uppsala. Vi har dessutom en fullskalig moské, säger Pavel Gamov.

Men att det finns en moské betyder väl inte att det finns islamsk extremism?
– Det handlar om att hela samhället anpassar sig till islamska influenser. Att moskén finns är ett exempel på det.

Bortsett från frågorna om invandring lägger sig Sverigedemokraterna ömsom nära de rödgröna och ömsom nära alliansen i olika frågor. De brukar kritiseras för att vilja ha båda blockens utgifter, alliansens skattesänkningar och de rödgrönas försäkringssystem.

Plockar ni russinen ur kakan?
– O ja, det gör vi. Vi försöker ha en politik som tilltalar så många som möjligt. Vi vill plocka upp en väljargrupp som både vill ha lägre skatter och bättre välfärd. Det låter lite populistiskt, men vi kan finansiera det genom en restriktiv invandring, säger Pavel Gamov.

Under de fyra år som Sverigedemokraterna har suttit i Uppsala kommunfullmäktige har partiet totalt lämnat in åtta motioner, två frågor och en interpellation.

Varför gör ni inte mer för att driva er politik?
– Vi är i dagsläget ett rätt litet parti med bara 1 av 81 mandat. Vi kommer att motionera mer när vi får fler mandat. Dessutom tvingas de andra partierna att förhålla sig till vår politik, säger Pavel Gamov.