Att vara en känd person kan räcka långt. Förutom KD-ledaren Alf Svensson kryssade sig utrikesminister Carl Bildts hustru Anna Maria Corazza Bildt (M) lätt in i EU-parlamentet förra året.

Att driva en egen linje gentemot partiets kan också vara en framgångsväg. Anna Hedh (S) känd EU-kritiker, lyckades trots att hon placerats på en bottenplats på valsedeln. Lennart Sacrédeus (KD) som inte är rädd att säga sin hjärtas mening gentemot partiledningen har tagit sig in i både parlament och riksdag den vägen. Karin Svensson Smith (V) tog sig in i riksdagen 2002 trots att eller kanske för att hon låg i fejd med partiledningen. Hon bytte sedan parti till MP.

Det har visat sig lättare att kryssa sig in i EU-parlamentet än ta sig in i riksdagen.
Bara två socialdemokrater på tio år har kryssat sig förbi – Kent Härstedt som blev superkändis som överlevare i Estonia-katastrofen (1998) och Sören Wibe (2002), EU-motståndare som senare lämnade partiet för Junilistan.
I första allmänna valet med personkryss 1998 tog sig tolv förbi på kryss, i nästa val bara tio och i förra valet sex.

En absolut förutsättning är att vara en lokal profil. 2006 slog till exempel Uppsalaprästen Cecilia Wikström (FP), ut nuvarande partisekreteraren Erik Ullenhag. Hennes genombrott kom med kravet på en litteraturkanon.
Rolf K Nilsson (M) chefredaktör och ledarskribent på Gotlands Allehanda tog Gotlandsplatsen och Annie Johansson (C) satsade på ungdomsarbetslösheten och kom in i riksdagen bara 23 år gammal. I dag lyfts hon fram som en ledande företrädare för partiet.