I Uppsala kommun som helhet ligger valdeltagandet i kommunvalet 2018 på 84,4 procent. Lägst valdeltagande hade distriktet Sydvästra Valsätra, där bara 51,4 procent röstade till kommunfullmäktige.

– Det var ingen överraskning. Valsätra hade lågt deltagande förra valet också med runt 55 procent, säger Pär Zetterberg, docent i statsvetenskap på Uppsala universitet som poängterar att måndagens siffror är preliminära.

Högst upp på listan kommer valdistriktet Ärna, där 94 procent av väljarna tog sig till vallokalen.

– Anledningen till att det skiljer sig så mycket mellan olika valdistrikt beror på utbildnings- och inkomstnivån, om väljarna är infödda eller invandrade spelar också roll. Det är därför man kan se stora skillnader inom samma stadsdel, till exempel bland de olika valdistrikten i Gottsunda.

Av röstfördelningen går också att urskilja i vilka områden partierna haft som minst och störst stöd. Gottsunda-Blomdahls väg var det valdistrikt där Alliansen fick som minst stöd. Istället röstade 55 procent av väljarna i området på S i kommunvalet.

M var som störst i Vreta-Ytternäs, där de fick 31,2 procent av rösterna. FI fick totalt 2,6 procent i kommunvalet. Flest väljare hade de i Västra Flogsta, där 10,1 procent röstade rosa. SD fick återigen mest stöd i valdistrikt Faringe-Bladåker med knappt en fjärdedel av rösterna, och minst stöd fick de från Sankt Johannes där bara 2,2 procent av väljarna lade sin röst på partiet.