Sluträkningen fortsätter och de sista rösterna lär avgöra inom några dagar. Oavsett vem som är vinnare så har denne mycket att förlora på det svåra utgångsläget.

Lägger man till osäkerheten lokalt i både regionen och i flera av kommunerna, däribland Uppsala, så får man en mycket hög och vinglig stapel.

Vem tar makten? Allt står på högkant, just nu. För nyanlända, investerare, samhällsutvecklare. För alla oss väljare.

Det man kan konstatera är att Socialdemokraterna på många sätt gjorde ett katastrofval, både i riket och i ett stort antal kommuner. Stödet i riksdagsvalet är det lägsta sedan 1930-talet. Ändå andades man ut med ett lättat ”Sch” under valnatten, inför farhågorna att det skulle gå ännu sämre. Även det andra ”maktpartiet” Moderaterna backade rejält, men räddade andraplatsen i landet och jublade under natten.

Tjoandet på valvakorna döljer dock inte behovet av en ordentlig valanalys inom S och M. Den tiden finns dock knappast. Redan under natten började förhandlingsutspelen för att få ihop ett bärande regeringsunderlag för den kommande mandatperioden.

Mycket handlar om vilken roll valvinnaren SD ska spela. Det lär bli en lång debatt om övriga partiers syn på ett antal begrepp som alla börjar på bokstaven S. Samarbete, Samverkan och Stöd av. Samt i slutänden Svek.

I Uppsala hamnar Feministiskt Initiativ och Sverigedemokraterna i nyckelroller som tungan på vågen när förhandlingarna i stadshuset drar igång nu på förmiddagen.

Även på andra håll i Uppland är läget högst oklart. Liksom i regionen.

Sammantaget bjöd valkvällen på fler förlorare än vinnare. Ändå jublades det i de flesta läger.

Allt handlar om perspektiv. Gick det bättre eller sämre än förväntat?

Miljöpartiet hängde kvar i riksdagen med ett nödrop och verkade glada. De som verkligen ökade på bred front över hela linjen var Sverigedemokraterna. Som möjligen var besvikna över att framgången inte var ännu större.

Nu väntar en rörig tid där det parlamentariska läget lär fortsätta vara oklart, både i riket och lokalt på flera håll i Uppsala län.