Miljöpartiet har gjort ett historiskt dåligt val runtom i hela landet. I Region Uppsala tappade Miljöpartiet, enligt det preliminära valresultatet, tre mandat och gick därmed från sju till fyra mandat.

– Det är en besvikelse. Vi backar kraftigt i hela landet vilket är jättetråkigt såklart, säger Malena Ranch, regionråd och vice ordförande i Regionstyrelsen i Uppsala.

Partiet fick fem procent av rösterna i Uppsala län och minskade med nästan fyra procentenheter jämfört med valet 2014.

– Vi får göra en analys inom partiet varför vi inte lyckades. Vi tyckte att våra prioriteringar med klimat och miljö var det som var viktigast, men det var andra saker som avgjorde valet för väljarna.

I flera landsting runtom i landet har Miljöpartiet tappat alla mandat.

– Just nu är vi glada att vi är kvar. Vi har en bra grupp med politiker, men vi blir färre än vad vi hade hoppats på. Vi får ladda om och är redo att jobba tillsammans.

Alliansen i regionen ser ett samarbete med MP som det "mest logiska." Denna koalition skulle just nu innebära att partierna fick 49,3 procent, vilket inte ger majoritet i regionen.

Skulle Miljöpartiet kunna gå över till Alliansen och lämna Socialdemokraterna?

– Vi får ändå inte majoritet så vi ser inte det som ett alternativ i dagsläget, säger Malena Ranch.

LÄS MER: Öppnar för samarbete över blockgränsen

Enligt henne är dock ett styre med Alliansen ingenting som hon sätter sig emot.

– Vi har styrt med Alliansen i andra landsting och skulle kunna göra det om vi får igenom våra frågor. Men vi vill inte sitta i ett minoritetsstyre där Sverigedemokraterna är vågmästare, vilket de skulle bli i det här fallet. Det ser vi inte som ansvarsfullt.

Partiets utgångspunkt är nu att tänka utanför de traditionella blocken enligt Malena Ranch.

– Vi får se vilka partier som är villiga att kompromissa och ta ansvar de kommande åren. Det kommer inte att fungera om det ska vara massor av tramsande och tjafsande.

Under de närmaste dagarna kommer Miljöpartiet kommer att samtala med de andra partierna. Både MP och S vill samarbeta med flera av Allianspartierna.

– Vi skulle vilja ha en mer bred lösning och i första hand sitta ner med Liberalerna, Centerpartiet och Socialdemokraterna och se om det går att få ihop någonting. Alla skulle behöva ge och ta, och i alla fall komma överens i de avgörande frågorna. För oss är det viktiga att det blir en koalition som kan driva arbetet framåt och vi utesluter ingenting, förutom Sverigedemokraterna, säger Malena Ranch.