Trots en tydlig nedgång på riksplanet ser S ut att ligga still jämfört med förra valet när det gäller stödet i kommunpolitiken i Uppsala. I den opinionsmätning med 505 svarande Uppsalabor, som Novus gjort på uppdrag av UNT, landar S på 26,7 av rösterna, en tiondel från resultatet för fyra år sedan.

Samtidigt minskar Miljöpartiet med nästan tre procentenheter i mätningen. Den tredje samarbetspartnern, V, går fram med 1,8 procentenheter. Men förändringen är osäker eftersom den ligger inom den statistiska felmarginalen.

Summa summarum innebär det att de tre behöver stöd av ytterligare ett parti för att få över 50 procent av rösterna och egen majoritet i fullmäktige. Mätningen pekar på att det stödet kan finnas hos FI, som bara minskar marginellt jämfört med 2014 och får 3,1 procent av rösterna.

Artikelbild

| Trots att M tappar över 5 procentenheter i Novus opinionsmätning är förstanamnet Fredrik Ahlstedt optimist. ”Vi går för maktskifte.”, säger han.

Erik Pelling, kommunalråd för S, säger att han vill vänta med att tala om "exakta konstellationer", men konstaterar att det med opinionsmätningens resultat finns gott om alternativ till samarbeten som skulle ge den stabilitet som han tycker vår tid kräver.

– Jag kan tänka mig ett blocköverskridande samarbete. Vi har mycket gemensamt med L i skolfrågan och med C i landsbygdpolitiken exempelvis. Samtidigt finns frågan om skattesänkningar där. Vi måste satsa för att klara utmaningarna och då har vi inte råd att sänka skatten. Men med SD kan vi inte samarbeta, säger han.

Att hans parti ser ut att behålla sina väljare från förra valet ser han som ett gott betyg. Förra valet var det starkaste för S i Uppsala sedan 2002, poängterar han.

– Men vi vill öka och många väljare är ännu osäkra.

Artikelbild

| När Erik Pelling, S förstanamn i Uppsala, tar del av UNT:s opinionsundersökning ser han flera möjliga samarbeten som skulle ge den stabilitet han tycker Uppsala behöver. S ser ut gå emot rikstrenden och i stället behålla sina väljare från 2014.

M backar från 19 procent till 13,7 jämfört med valet 2014, en minskning som är statistiskt säkerställd. Det är den största minskningen i Novus mätning. Om mätningen står sig över valdagen innebär det att var fjärde väljare från förra valet lämnar M. Men Fredrik Ahlstedt vill inte i dag tala om något nederlag.

– Vi går för ett maktskifte. Om man lyssnar på Erik Pelling vet jag inte om man kan säga att de rödgröna har ett samarbete. Men Alliansen finns, och vi är större om man tänker bort V ur dagens majoritet, säger han.

Artikelbild

| Stefan Hanna (C) och Fredrik Ahlstedt (M) tror att Alliansen kan gå segrande ur valspurten. Båda säger nej till samarbete med SD.

Men vad tänker du om att ni backar över fem procentenheter i mätningen?

– Att de här mätningarna är osäkra. Det viktiga för mig är ett maktskifte och sedan så klart att det går så bra för oss som möjligt, säger Fredrik Ahlstedt som hänvisar till andra Uppsalamätningar han tagit del av, bland annat en som SD beställt, där M fått ett bättre resultat.

Kan ni samarbeta med SD?

– Vi kommer inte att samarbeta med dem.

LÄS MER: Moderaterna kan tappa riksdagsmandat

C går fram mest av alla i mätningen, från 6,6 procent till 9,9. Kommunalrådet Stefan Hanna förklarar sitt partis framgång i mätningen med ett aktivt oppositionsarbete och ett starkt ledarskap, i riket och i Sverige.

– Vi har en fantastisk partiledare i Annie Lööf, som är tydlig i sin kommunikation. Jag tycker att vi liknar varandra. Vi är inte rädda för att stå upp för saker som en del tycker är obekväma, som i mitt fall trygghetsfrågorna, eller det uppmärksammande konstverket i Carolinabacken, säger Stefan Hanna.

LÄS MER: S och MP för bred koalition i regionen

L går fram en dryg procentenhet och KD några tiondelar, men de två ökningarna ligger inom den statistiska felmarginalen. Med opinionsmätningens resultat har Alliansen långt kvar till makten, med de knappa 39 procent av rösterna som de samlar.

Kan C tänka sig samarbete utanför Alliansen?

– Vi hoppas på en slutspurt som ger Alliansen en chans att styra Uppsala. Efter söndag får vi förhålla oss till verkligheten. Jag har sagt att tre partier inte är spelbara som samarbetspartners för C och det är V, FI och SD, säger Stefan Hanna.

SD går fram i Novusmätningen med 3 procentenheter jämfört med 2014, och landar på 9,6 procent.