Simon Alm, förstanamn för Sverigedemokraterna i Uppsala, valde att möta upp UNT på Stora Torget eftersom att medierna inte var välkomna på deras valvaka.

– Vi har alltid valvakor enbart för våra medlemmar och vi valde att inte ändra på det den här gången, sade han.

För SD:s medlemmar togs TV 4:s vallokalsmätning, där SD landade på drygt 16 procent, emot med missnöje på valvakan, enligt Simon Alm.

LÄS MER: Följ med oss till partiernas valvakor!

– Det var inte jättemuntert när vi fick 16,3 procent eftersom att vi sett fram emot över 20 procent. Men när SVT:s vallokalsundersökning visade 19,2 blev vi lättade. Då visste vi att vi skulle komma över 20 procent.

Simon Alm tror att Sverigedemokraterna även i år varit undervärderade i vallokalsmätningarna.

– Förra valet hade vi 10-10,5 procent i mätningarna men landade på 12,9. Dagens mätning borgar för att vi kan komma upp i 25 procent, säger Simon Alm.

Han hoppas att SD kan bli största parti när valresultatet kommit.

– Socialdemokraterna har 26 procent nu, men tappar de lite samtidigt som vi tar några procentenheter kan vi bli störst. Det kommer bli väldigt spännande.

Hur tror du att det går i kommunalvalet för SD i Uppsala?

– Jag tror att vi hamnar på 12-13 procent. Det brukar ligga lägre än riksresultatet.

Varför tror du att ni får ett lägre resultat lokalt?

– Det är ett arv som vi har här i Uppsala. Vi har legat lägre sedan början av 2000-talet. Men jag var inte med på den tiden, så jag vet inte varför det är så.

Enligt Simon Alm var omkring 200 medlemmar på plats vid partiets valvaka, men ingen förutom partimedlemmar var välkomna. Alm är osäker på om att bjuda in medierna skulle gynna SD.

– Femte september hade vi ett öppet möte när Richard Jomshof var på besök, men då dök inte media upp. Det är inte alltid fruktbart att bjuda in media.

Tycker du att ni har en ansträngd relation till medierna?

– Ja, om man läser ledarsidan på UNT kan man konstatera att den tidningen inte hjälper oss direkt.

Tror du att SD kommer få inflytande i riksdagspolitiken efter valet?

– Ja, det är jag övertygad om, men frågan är om det kommer att synas. Det här är en känslosam kväll och jag är övertygad om att SD:s medlemmar kommer gå i säng väldigt nöjda.

Hur kommer din fortsatta kväll att se ut?

– Jag kommer träffa medierna och försöka hinna med att mingla på valvakan. För medlemmarna handlar det om att njuta av god mat och ha det trevligt.