Plötsligt hörs ett jubel som sprider sig i parken - det är solen som kikar fram bakom molnen och frammanar hejarop och applåder bland valborgsfirarna. Ekonomikumparken är fullproppad med människor som firar Uppsalas julafton.

Frida Lauri, Elin Gynnerstedt, Johan Tertu och Fredrik Jönsson sitter i varsin stol och dukar upp picknicken. De har varit med förut.

– Vi är studenter allihopa så det är inte första gången, vi var här förra året med. Det är lika kul i år än så länge!

Artikelbild

Polisen Micke står en bit upp och blickar ut över parken. Han har blivit inkallad från Hälsingland för att stötta Uppsalapolisen och det är första gången han upplever Valborg i Uppsala.

– Det är en otrolig dag. Än så länge är det lugnt, det är sol och så länge det är bra stämning och folk inte dricker så mycket så kommer det nog att förbli så. Men det är tidigt än.

I ett gult hus bara några meter från parkens höga puls sitter ett glatt gäng av en något äldre årgång än studenterna och njuter i solen.

– Jag har hyrt den här lokalen i åtta år och sedan dess har vi sillunch varje Valborg här i stugan. Det är härligt, och studenterna är fantastiska, säger Örjan Swing från sin plats i solen.

Artikelbild

– Vi står i ganska bjärt kontrast från studenterna så många kommer och pratar och tycker det är kul, lånar toa och småpratar. De som beskyller studenterna för att sista april blir stökigt har fel, de är otroligt lite incidenter här i parken. Fantastisk stämning, fortsätter han.

När solen kikat fram vänds många frusna ansikten tacksamt mot värmen. Det har varit en kall morgon och förmiddag, vilket man märkt av i sjukvårdstältet.

Artikelbild

– Det har varit lugnt än så länge, bara några småsår. Men många är runt klädda och har kommit in och frågat om filtar, de har inte tänkt på att det är så många timmar utomhus och att man kan bli nedkyld, säger Marina Johansson, undersköterska från Kungsgärdets vårdcentral som står vid sjukvårdstältet i parken.

– Klä på er ordentligt!, slutar hon med en uppmaning.

Artikelbild

LÄS MER: Följ UNT:s direktrapport från valborgsfesten!