Jakob Nilsson lastar av en av 100 bajamajor som ska stå i Ekonomikumparken.

– Den är inte så tung, väger ungefär 80 kilo, berättar han.

Jakob Nilsson utgör en del av sin pappa Thomas Nilssons företag Toabolaget. I tre år har de samarbetat med kommunen för att se till så att det finns toaletter för nödiga valborgsfirare i stan.

Artikelbild

| Från lastbilen...

Klockan sju på fredagen gick första lasset från Enköping till Uppsala. Men det har varit mycket förberedelser innan dess.

– Vi förbereder ju två till tre veckor innan, med att tvätta och få igång lastbilarna så att allting kan lastas på, säger Jakob Nilsson.

– Vi utgår från Enköping och kör fram och tillbaka. Vi jobbar hela dagen, säger Tina Hallin som är med och placerar ut bajamajor inför helgen.

– Valborg är ett av våra största jobb, säger Jakob Nilsson.

Artikelbild

| ...till parken.

Brukar bajamajorna överleva valborg?

– Det händer att folk välter toaletterna. Förut var det prat om att vi skulle ha några bajamajor stående på Nybron, men då skulle vi få hämta upp dem i ån, säger Göran Karlsson på kommunen.

Artikelbild

| Enligt Tina Hallin och Jakob Nilsson är ingen dag den andra lik inom deras arbete.

Förutom i Ekonomikumparken kommer det att finnas toaletter runtom i stan. Bland annat vid järnvägsstationen, Fyristorg och Stadsträdgården. Det är ett pussel var varje toalett ska stå, totalt är det 140 stycken.

– Det blir väldigt hårt tryck på toaletterna som står ute, säger Tina Hallin.

Artikelbild

| En karta över hur många bajamajor och i vilka stadsdelar de ska stå.

– Det behövs egentligen fler. Kommunen har minskat från 160 till 140, och det kommer att märkas. Folk grisar ner i rabatterna istället, säger Jakob Nilsson.

Målet är att hinna placera ut alla innan helgen och sedan hämta upp dem igen på första maj.