Är Uppsalas studenter verkligen fattiga?

De Ärligt Äterkommande larmrapporterna om studenters ekonomi Àr tröttsamma.

Pengarna frÄn CSN rÀcker till mer Àn vad mÄnga undersökningar vill ge sken av.

Pengarna frÄn CSN rÀcker till mer Àn vad mÄnga undersökningar vill ge sken av.

Foto: TT

Ledare2023-02-04 21:00
Detta Àr en ledare. UNT:s ledarsida Àr liberal.

Pengar som bara rÀcker till en frukt i veckan, för dyrt för att flytta hemifrÄn och kostnader för kurslitteratur som Àter upp stora delar av studiemedlet. NÀr UNT 3/2 med anledning av en ny rapport om studentekonomi intervjuar studenter utanför Folkes Livs i Uppsalas klassiska studentkvarter, skulle man kunna tro att armodet bland studenter Àr stort.

Det Àr bara det att det inte Àr sant.

Visserligen menar LÀnsförsÀkringar i sin nya undersökning om studenters ekonomi (UNT 3/2) att man i Uppsala gÄr back 2000 kronor i mÄnaden som student.

LÀnsförsÀkringar har utgÄtt frÄn Konsumentverkets levnadsomkostnader för hushÄll och sedan berÀknat kostnaden för boende genom att utgÄ frÄn snitthyran för en etta i Uppsala. Bara det Àr skÀl nog att inte ta kalkylen som intÀkt för hur knapert studenterna i staden pÄstÄs ha det.

Det kan för all del vara mycket tufft ekonomiskt för enskilda studenter. Som ensamstÄende förÀlder och studerande Àr förstÄs lÀgenhet ett mÄste och med barn följer Àven andra fasta kostnader. Men den genomsnittliga Uppsalastudenten har till exempel alla möjligheter att bo i studentrum.

HÀr varierar priserna mellan knappt 4000 i mÄnaden för höghusen pÄ Sernanders vÀg till drygt 3000 för de billigaste boendena pÄ Studentstaden. Eftersom studiemedlet höjdes till drygt 12 000 kronor vid Ärsskiftet, innebÀr det att den som bor i ett studentrum har mellan 8000 och 9000 kronor kvar för övriga utgifter varje mÄnad. Det borde rÀcka mer Àn nog. Samma sak om hyran Àr ytterligare nÄgon tusenlapp eller tvÄ högre.

SjÀlvklart drabbas Àven studenter av stigande priser, men samtidigt som mÄnga andra grupper i samhÀllet har fÄtt acceptera sÀnkta realinkomster kompenseras studenter för den ökade inflationen med höjd ersÀttning. Studiemedlets storlek Àr nÀmligen kopplat till prisbasbeloppet vilket i sin tur höjs med inflationen.

De Ärligt Äterkommande larmrapporterna om studenters ekonomi Àr tröttsamma. Dels för att de stÀndigt utgÄr frÄn orealistiska premisser, dels för att perioden som student trots allt Àr tillfÀllig. Det som dÀrmed kan anses vara en godtagbar livsföring över tid, Àr inte lika nödvÀndigt den begrÀnsade tid man studerar.

Det Ă€r helt enkelt inte rimligt att som student krĂ€va, och förvĂ€nta sig, samma standard som om man hade en heltidslön – eller som det var nĂ€r man (i mĂ„nga fall) levde i ett hushĂ„ll med tvĂ„ förvĂ€rvsarbetande. Man mĂ„ste helt enkelt prioritera annorlunda. Det Ă€r som en av de intervjuade utanför Folkes Livs konstaterar: ”Jag har funderat pĂ„ vad mĂ„nga studenter gör av pengarna. FrĂ€mst tror jag att det Ă€r för att de inte lagar sin mat.”