Byggbolag begÀr sig sjÀlva i konkurs

Efter tvÄ misslyckade försök att rÀdda SGE Construction begÀr företaget sig sjÀlv i konkurs. Flera företag och tidigare anstÀllda saknar betalningar.

I vintras inleddes den första av tvÄ försök till rekonstruktioner av SGE, som dÄ hade över 11 miljoner i leverantörsskulder.

I vintras inleddes den första av tvÄ försök till rekonstruktioner av SGE, som dÄ hade över 11 miljoner i leverantörsskulder.

Foto: Niklas Skeri/UNT arkiv

Ekonomi2019-10-02 18:30

Turerna har varit mÄnga runt SGE Construction och andra bolag i SGE:s nÀrhet. I vintras avslöjade tidningen att 30 anstÀllda vid Enköpingsbaserade SGE inte fÄtt sin lön och att ett stort antal företag vÀntade pÄ betalning. Styrelsen hade dessutom plötsligt tagits över av tvÄ dömda personer utan koppling till bolaget. Senare avslöjades misstÀnkt mygel med det statliga lönebidraget.

En av företagarna som vĂ€ntade pĂ„ pengar var Andreas Glarke pĂ„ Rewel frĂ„n Uppsala. Historien "luktar skumt rakt igenom", sa han till tidningen dĂ„. Han försöker följa bolaget för kunna krĂ€va pengarna tillbaka. 

– Men vi har inte fĂ„tt igen en krona. Senaste igĂ„r försökte jag kolla upp bolaget, sĂ€ger han nu.

Efter tvÄ misslyckade rekonstruktionsförsök ansökte i september en tidigare anstÀlld vid SGE om konkurs pÄ grund av att bolaget inte betalat sin skuld.

Nu har ocksĂ„ den enda ordinarie ledamoten i SGE:s styrelse begĂ€rt bolaget i konkurs med motivet att bolaget Ă€r pĂ„ obestĂ„nd. 

Suppleant i styrelsen Àr Björn Eriksson. Han bildade SGE av resterna av sitt tidigare bolag MB Eriksson bygg som gjorde en uppmÀrksammad konkurs. För ett Är sedan kom nyheten att SGE skulle köpas upp av omskrivna Uppsalabolaget Systemhus. Men affÀren uteblev. Björn Eriksson uppgavs dock sitta i Systemhus ledningsgrupp. UNT har sökt Björn Eriksson pÄ Systemhus och SGE, men inte fÄtt kontakt. Systemhus hemsida Àr nedslÀckt.

Enligt sin  Ă„rsredovisning gjorde SGE en förlust under 2018 med 15 miljoner kronor.

En tidigare anstÀlld har genom LO-TCO RÀttsskydd ansökt om att SGE ska försÀttas i konkurs.
En tidigare anstÀlld har genom LO-TCO RÀttsskydd ansökt om att SGE ska försÀttas i konkurs.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!