För två år sedan började Emelie Blomfelt och Anna Fridsjö planera för att starta privat barnomsorg hemma. Trots att förskolorna i kommunen är knökfulla och man har en kö på 30 barn till våren och 150 barn till hösten så fick Emelie Blomfelt och Anna Fridsjö nej på sin ansökan.

– Vid flera tillfällen sa personer på kommunen att de inte hade något behov av dagbarnvårdare. Det är jättekonstigt, vi vet att många föräldrar tycker att det är jobbigt med den kommunala förskolan och med stora barngrupper och hög personalomsättning, säger Anna Fridsjö.

När duon började undersöka behovet på egen hand fick de snabbt kontakt med flera föräldrar som vill ha sina barn hos dagbarnvårdare.

Artikelbild

| Gräva. Anna Fridsjö vill gärna öppna upp sitt hem för andras barn.

– Nu har jag har en kö med föräldrar som vill ha sina barn hos mig. Det har kommit intresseförfrågningar både från Vendel, Månkarbo och Östervåla, säger Emelie Blomfelt.

Hon och Anna Fridsjö har för avsikt att bli anställda av C företaget för att få hjälp med det praktiska kring företagandet. Eftersom C företaget skulle bli deras arbetsgivare var det de som ansökte om tillstånd hos kommunen. När kommunen avslog ansökan valde C företaget att överklaga till förvaltningsdomstolen. Nu väntar man på domstolsbeslut.

LÄS MER: "De saknade utbildning"

Även på C företaget är man överraskade efter nobben från Tierps kommun.

Artikelbild

| Väntan. Emelie Blomfelt och Anna Fridsjö väntar på förvaltningsdomstolens dom för att kunna starta sin verksamhet som dagbarnvårdare utanför Tierp.

– Vi driver åtta förskolor och har snart 70 anställda dagbarnvårdare i landet. Vi får samtal varje dag från föräldrar som är intresserade av dagbarnvårdare. Många tycker om tryggheten och närheten och vill att deras barn ska vara i en hemlik miljö, säger Olle Hallin, C företaget.

Om man får rätt kan Emelie Blomfelt och Anna Fridsjö starta sin verksamhet omgående. Skulle de starta utan kommunens godkännande förlorar C företaget barnpengen från kommunen på drygt 100 000 kronor per barn och år. En summa som är densamma som de kommunalt anställda dagbarnvårdarna får.

Olle Hallin menar att barnpengen är en förutsättning för att kunna starta verksamhet. Att C företaget skulle tjäna stora summor på att anställa dagbarnvårdare avvisar han.

– Vi är inget riskkapitalistbolag utan en ekonomisk förening som sköter all administration åt dagbarnvårdarna. Vi tar ut en administrativ avgift för våra tjänster. För kommunens del är det mycket billigare att anlita oss, då slipper de lokalkostnader och personalkostnader. De får samtidigt barnomsorg utanför Tierp.