I dag börjar rättegången i 24Money-målet

Klockan 9 på onsdagen startar rättegången mot sex personer som anklagas för grova ekobrott i finansföretaget 24Money.

Rättegången mot de sex åtalade männen i 24Money planeras att pågå vid Uppsala tingsrätt till januari.

Rättegången mot de sex åtalade männen i 24Money planeras att pågå vid Uppsala tingsrätt till januari.

Foto: Pi Frisk / SvD / TT

Uppsala kommun2019-11-27 07:30

24Money, som drivit verksamhet i bland annat Uppsala, har lånat upp pengar från småsparare med löfte om hög ränta. 37 miljoner kronor saknas och ungefär tusen personer antas ha förlorat hela eller delar av sina insättningar.

Brottsrubriceringarna mot de tidigare ansvariga i konkursade 24Money Spar AB gäller grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott och grov trolöshet mot huvudman. Samtliga sex åtalade nekar till brott. 

Enligt kammaråklagare Kenneth Brattström utgjordes brottsupplägget i 24Money av ett så kallat ponzi-bedrägeri, det vill säga en form av pyramidspel. 

I ett ponzi-bedrägeri får vissa sparare inledningsvis tillbaka sina insatta medel plus avkastning. Men verksamheten töms på medel och återbetalningarna görs med pengar som sätts in av sparare längre bak i kedjan. Till sist spricker upplägget. 

En av de åtalade är en advokat från södra Sverige som ingått i ledningen för 24Money-koncernen. Åklagaren hävdar att advokaten medverkat till att lura Finansinspektionen, FI.

FI hade gett 24Money tillstånd att bedriva inlåningsverksamhet. Ett villkor för tillståndet var att företaget hade minst tio miljoner kronor i kassan.

24Money hade dock inte så mycket som behövdes. Genom vilseledande åtgärder i bokföringen ska FI ha förts bakom ljuset så att kapitalkravet till det yttre verkade uppfyllt.

Den åtalade advokatens försvarare Anders Malmsten avböjer att kommentera misstankarna mot sin klient.

Rättegången är planerad att pågå till januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!