Nya turer kring Skandionkliniken i Uppsala

Länsstyrelsen får bakläxa för sitt beslut som gjorde att Skandionkliniken blev ett svartbygge. Samtidigt står den omdiskuterade byggnaden i centrum för ett pris.

Skandionkliniken ligger nära Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Skandionkliniken ligger nära Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Foto: Svetlana P Jansson

Uppsala kommun2019-11-03 14:15

Som UNT berättat upphävde länsstyrelsen i september bygglovet för Skandionkliniken i Uppsala. Byggnaden, som ligger nära Akademiska sjukhuset och används för cancerbehandling, blev därmed ett olaga bygge.

Länsstyrelsens beslut att upphäva bygglovet överklagades till Mark- och miljödomstolen av statliga Akademiska Hus som äger byggnaden. 

Domstolen konstaterar nu att länsstyrelsen inte hade tagit in något yttrande från Akademiska Hus innan bygglovet revs upp, vilket kallas "ett allvarligt förfarandefel".

Beslutet om att upphäva bygglovet underkänns därmed och målet har skickats tillbaka till länsstyrelsen för ny handläggning. 

Frågan kring Skandionkliniken innehåller en rad snåriga turer med påståenden om maktmissbruk och mygel. Till exempel har kommunen aldrig beviljat ett så kallat slutbesked för Skandionkliniken. Formellt sett är det därmed förbjudet att använda byggnaden. 

Akademiska Hus har medgett att man överskridit bygglovet med 589 kvadratmeter. Enligt en annan mätning rör det sig om 865 kvadratmeter.

Hur kommunen ska agera i bygglovsfrågan är ännu oklart och man inväntar länsstyrelsens nya beslut. En möjlighet är att ett nytt bygglov beviljas. 

Organisationen Forum Vårdbyggnad har nominerat Skandionkliniken till ett pris för bland annat dess arkitektur. 

Uppsalajuristen Patrik Mosten, som driver rättsprocesser kring bygglovsfrågan, har kontaktat Forum Vårdbyggnad. Han avråder juryn från att premiera ett verk som tillkommit genom vad han kallar lagöverträdelser.     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!