Kvinnosjukvården ska utvecklas tillsammans

Vi fortsätter utveckla Uppsalas kvinnosjukvård för att skapa trygghet i ett av livets avgörande ögonblick, skriver Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande Region Uppsalas sjukhusstyrelse

Brister inom förlossningsvård tas på stort allvar, skriver Malin Sjöberg Högrell, ordförande Region Uppsalas sjukhusstyrelse.

Brister inom förlossningsvård tas på stort allvar, skriver Malin Sjöberg Högrell, ordförande Region Uppsalas sjukhusstyrelse.

Foto: Madeleine Andersson

Debatt2019-05-28 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tre sjuksköterskor lyfter i UNT (6/5) flera brister i förlossningsvården och på BB på Akademiska sjukhuset. Vi tar problemen på största allvar och gör vad vi kan för att lösa dem.

En förlossning kan upplevas som det mest avgörande ögonblicket i ens liv, men innebär också ofta svåra smärtor, osäkerhet och stress. Därför är det oerhört viktigt att omständigheterna är trygga, lugna och att det finns barnmorskor som har rätt förutsättningar för att kunna hantera förlossningen så väl som möjligt.

Lokaler som inte räcker för behoven gör tyvärr att omständigheterna inte alltid blir så bra som de borde i nuläget, vilket barnmorskorna lyfter i artikleln i UNT. De beskriver logistiska problem, som ett ständigt behov att flytta runt personer för att frigöra platser, och att födande ofta får vänta alldeles för länge innan de får en plats i en förlossningssal. Detta kan förstås leda till flera problem och ökad stress i en redan utsatt situation, och förändringar behövs för att åtgärda detta.

Kvinnosjukvården har fått ett ökat söktryck både på polikliniska besök och i slutenvården. Det här beror på att antalet gravida i länet har ökat, och det ökade vårdbehovet gäller alla delar av vårdkedjan. Kvinnokliniken i Uppsala är den enda instans som har resurser att ta hand om dessa patienter, och de kan väldigt sällan hänvisas till ett annat sjukhus då det oftast handlar om akuta fall. Detta skapar tillfällen med hög belastning som har blivit mer regel än undantag.

Tidigare har man inte tagit tillräcklig höjd för dessa ökade behov. Resultatet har blivit lokalbrist, svårigheter att få ihop personal och den ansträngda situation vi ser i dag. Vi är medvetna om situationen och arbetar för att förbättra den.

Flera åtgärder behövs. När det gäller bemanning har vi, för att skapa bättre arbetsmiljö och tid för återhämtning, infört en ny arbetstidsmodell som möjliggör en veckoarbetstid på 32-33 timmar, vilket i sin tur gör att fler medarbetare behövs. Det är i dag barnmorskebrist i hela landet, varför vi erbjuder lön till barnmorskestuderande under studietiden för att säkra kompetensförsörjningen. För att utbilda barnmorskor använder vi all utbildningskapacitet vi har.

Detta räcker dock inte helt till. Det behövs fler åtgärder, även för att komma till rätta med lokalsituationen.

Det finns möjliga lösningar för att öka lokaltillgången nu. Det pågår flera projekt för att samla alla Kvinnosjukvårdens akuta besök och därmed avlasta slutenvården, inklusive förlossningsavdelningen. En övervakningsenhet kommer också skapas för att minska flödet på förlossningen. För att dessa projekt ska kunna genomföras fullt ut krävs dock även fler medarbetare.

Långsiktigt krävs det en ombyggnation för att komma till rätta med lokalunderskottet, vilket vi undersöker möjligheterna för. Det är ett område där vi definitivt kommer att ha nytta av en dialog med barnmorskorna som skrivit artikeln liksom andra berörda, och vi välkomnar en sådan dialog.

Den nya personalkategorin Vårdnära service kommer också kunna hjälpa till för att avlasta vårdpersonal från arbetsuppgifter som inte kräver medicinsk kompetens, som städning, viss logistik med mera.

Vi tar problemen på största allvar och gör vad vi kan för att lösa dem. Personalen som arbetar inom kvinnosjukvården har alla ett stort engagemang och arbetar med flexibilitet och nytänkande för att göra det bästa av situationen. Vi hoppas och tror att vi tillsammans kan arbeta för att möta kraven på god och säker vård tillsammans.

Läs mer om