Vi Kristdemokrater delar allmänhetens oro över hur förslaget att stänga jourmottagningarna kommer att påverka möjligheterna för Tierpsborna och befolkningen i övriga Norduppland att få tillgång till en effektiv vård när det behövs.
Enligt ett brev från regionrådet Vivianne Macdisi (S) till kommunstyrelserna, så har det en längre tid pågått ett arbete i Region Uppsala, som innebär att från 1 april 2025 ska verksamheten vid vårdcentralerna i Uppsala län förändras. Enligt en utredning som har presenterats så finns det endast ett fåtal läkarbesök som faktiskt sker nattetid på jouren, men det är oklart vilken period statistiken redovisar. Befolkningen ökar i både Östhammars och Tierps kommuner sommartid.
I Tierp finns i nuläget tre dygnet runt ambulanser, i Östhammar två. Vi från Kristdemokraterna i Tierp anser att dessa ska finnas kvar. I en akut situation måste en svårt sjuk person få vård snabbt. Chefsläkaren vid Akademiska sjukhuset har nyligen i en radiointervju (P4 Uppland) sagt att det nya förslaget, om att stänga jourmottagningarna nattetid, inte kommer att försämra patientsäkerheten, trots de stora aviserade nedskärningarna vid Ackis.
Det har sagts från regionstyret att det ska satsas på Tierps vårdcentral, så den blir en fullvärdig vårdcentral. Detaljplanen för den utbyggda vårdcentralen är klart från Tierp kommuns sida. Men eftersom regionens ekonomi är i fritt fall, så det lär dröja flera år framåt i tiden innan några större satsningar görs på Tierps vårdcentral.
Samtidigt som förslaget att stänga jourmottagningarna nattetid har lagts fram, har stora nedskärningar aviserats för verksamheterna kopplade till Akademiska sjukhuset. Vi ska ha i minnet att regionens budget är under högt tryck från de stora kostnaderna förknippade med Uppsalas spårvägsprojekt. Den miljarden – vart ska de pengarna tas ifrån?
UNT hade en utmärkt ledare i tidningen den gångna helgen (UNT 29/3). En stor del av länets invånare bor i glesbygdsområdena i våra kommuner. Vi som bor på landet betalar lika mycket skatt som de som bor i städerna och centralorterna. Vi har lika rätt att få sjukvård och annan samhällsservice som de som bor i tätorterna.
Ett av de grundläggande problemen inom svensk offentlig vård i dag är att det finns olika typer av vårdinrättningar, vårdcentraler, akutmottagningar, jourmottagningar, närvårdsenheter med mera. Allmänheten vet inte vilken vårdnivå som erbjuds på vilken vårdinrättning. I regionens underlag redovisas flera exempel på felbehandlingar och avvikelser som har skett i jourmottagningar. Patientsäkerheten diskuterades och anfördes som ett skäl att lägga ned jourmottagningarna. Felbehandlingar har genom åren inträffat hos alla vårdinrättningar även på storsjukhus.
Vi Kristdemokrater arbetar för nära vård med god kvalité.