Professor emeritus Torbjörn Fagerström, som dedikerat en del av sitt yrkesliv åt att förespråka GMO-teknik och att motarbeta ekologisk livsmedelsproduktion och dess förespråkare, ger priset Sveriges bästa hållbarhetschef en osympatisk och felriktad rallarsving i en debattartikel i UNT.
Aktuell Hållbarhets journalistiska uppdrag är att rapportera, granska och belysa hur hållbarhetsfrågorna ur vetenskapligt perspektiv utvecklas och hur dessa professionellt kan hanteras. Som en del i detta arbete skapades priset Sveriges bästa hållbarhetschef vars mottagare genom modigt och innovativt ledarskap lyckas bedriva framgångsrikt affärsmässigt miljö- och hållbarhetsarbete. Priset instiftades för fyra år sedan för att lyfta de föredömen som är så centrala och viktiga mot bakgrund av de stora miljö- och hållbarhetsutmaningar vi står inför. I år tilldelades priset till Coops hållbarhetschef med följande motivering:
”Med mod och handlingskraft har Louise König stått upp för vikten av att driva Coops hållbarhetsarbete trots tuffa ekonomiska tider. Genom att arbeta med strategier, mål och nyckeltal har hon fått med sig ledningen på hållbarhetståget, vilket även kan ha bidragit till de senare årens goda ekonomiska resultat. Satsningarna på utmanande strategisk hållbarhetskommunikation stärker Coops varumärke men bidrar även till att lyfta debatten kring några av vår tids svåraste hållbarhetsutmaningar. Även när kritiken har varit som hårdast har Louise König med obruten energi stått upp för Coops ambition att leverera hållbar och ekologisk mat till sina miljontals kunder i Sverige.”
Priset Sveriges bästa hållbarhetschef tas fram genom en öppen nominering, varefter en jury utifrån fyra kriterier (ledarskap, innovation samt åstadkommen affärsnytta och hållbarhetsnytta) utser den person som anses som mest lämplig. I detta fall juryn var enig om att Coops hållbarhetschef uträttat ett imponerande arbete.
Visst har Fagerström rätt i att Coop fällts i marknadsdomstolen för hur de kommunicerade en undersökning – vilket vi på Aktuell Hållbarhet på djupet analyserat och rapporterat om.
Prisets kriterier spänner över ett mycket större sammanhang och universum. Samtidigt tyder Coops vågade uttalanden inom hållbarhetsområdet, under ledning av Louise König, på att de vågar ta i obekväma frågor, exempelvis köttets klimatpåverkan. Juryn har valt att lyfta fram Louise Königs insatser då dagens och framtidens stora utmaningar kräver just mod och ledarskap.
Att inte se och förstå det, tillsynes förblindad av hetsjakten på ekologisk produktion, är inte bara osympatiskt, småaktigt utan också helt felfokuserat – lite som att fiska små mörtar med dynamit.
Mikael Salo
Chefredaktör Aktuell Hållbarhet