Vi håller med miljöorganisationerna bakom debattartikeln ”Rösta för klimatet” (UNT 28/3). Klimatet är vår tids ödesfråga. Partier, företag, organisationer och medborgare visar allt större engagemang. Det är hoppfullt. Men takten i klimatarbetet måste höjas. Därför behövs klimatledarskap.
MP går till val med huvudbudskapet ”NU. Klimatet kan inte vänta.”
Det är en slogan som är mer än vanligt valfläsk. Ett grundligt arbete med en Klimatfärdplan, ett klimatpolitiskt program med över 140 förslag inom alla samhällssektorer för bättre klimatpolitik ligger bakom. Inget annat parti har presenterat någonting liknande. För att nämna några av de skarpa förslagen som vi gärna ser att fler partier ansluter sig till:
• att Sverige ska fasa ut fossila drivmedel och vara självförsörjande på fossilfria drivmedel till fordonsflottan till 2030,
• att uppgradera det svenska elsystemet så hela landet får ett smart, flexibelt och robust elnät som klarar av en ökad andel förnybar el och som står emot allt värre oväder
• att anta ett nationellt mål om att hälften av alla flerbostadshus byggs med trästomme 2025.
Klimatfrågan är inte en miljöfråga - det är en samhällsfråga. Klimatförändringarna påverkar oss och Uppsala kommun har 2017 utsetts till den kommun i landet som är bästa klimatanpassningskommun.
Klimatförändringarna kan i Uppsala leda till översvämningar, värmeböljor och sänkta grundvattennivåer, vilket kan skada såväl människor som fastigheter och annan egendom.
Kommunens planering och insatser kan verkligen löna sig för den enskilde, risken är mycket stor att försäkringspremier annars skjuter i höjden.
Det var lite förvånande att miljöorganisationerna så snabbt kunde sammanställa enkäten från det att vi i partierna skickat in svaren. Men snabba ryck är det som gäller i klimatomställningen. Några partier framhåller märkligt nog utfasning av torv från eldning i fjärrvärmeverket som sin fråga inför valet. Att Vattenfalls ledning redan tagit beslut om att fasa ut torven, men också att bolaget ska ha samma klimatmål som Uppsala – att vara fossilfria 2030 är väldigt bra.
Nu driver MP på om att fjärde generationens fjärrvärme ska utvecklas i Uppsala.
När nya stadsdelar ska byggas kan man göra större nyinvesteringar i klimatsmart teknik. Fjärrvärmen ska vi värna om och utveckla, vid sidan av massiv investering i solceller på hustaken.
En fråga som vi skulle vilja ha utvecklat är satsningarna på cykling. Infrastrukturen för cyklisterna är kraftigt underdimensionerad inför framtiden – det är en stor utmaning i Uppsalas trafik- och samhällsplanering. Ser vi på städer som kommit längre än Uppsala – till exempel Utrecht i Nederländerna som kommunledningen besökte nyligen – så behöver vi ta betydligt större grepp. Men ett trendbrott har skett under de senaste åren då MP suttit vid makten. Satsningar på cykelleder, ökad framkomlighet för cyklister, sopsaltning, fler cykelparkeringar mm har varit uppskattade och lett till ökad cykling.
Från den 1 januari 2020 får kommuner möjlighet att införa miljözoner för att få en bättre luft och bättre stadsmiljö.
Vi välkomnar självklart Liberalernas tydliga ståndpunkt att vilja införa miljözoner i Uppsala.
Från Miljöpartiets sida ser vi det som självklart att miljözoner ska vara en av de lösningar som ska kunna införas för att minska utsläppen av partiklar och kväveoxider i centrala Uppsala, om inte de satsningar som redan görs i form av dubbdäcksförbud, satsningar på cykling och kollektivtrafik och vattning och sopning av gatorna räcker. Ytterligare en åtgärd är att kollektivtrafiken elektrifieras – att vi satsar på spårväg i Uppsala är naturligtvis en win-win för både ökad effektivitet i kollektivtrafiken samt bättre för klimatet och luften.
Barns rätt att andas ren luft väger tyngre än rätten att köra alla bilar på precis alla gator.
Faktum är att luftföroreningar från trafiken kraftigt kan försämra hälsan för människor med nedsatt lungfunktion och det kan bidra till hjärt- och kärlsjukdomar. Studier visar på att fem gånger så många dör en för tidig död på grund av dålig luft från trafiken som av trafikolyckor i Sverige.
Införande av miljözonerna kommer att beslutas av kommunfullmäktige. Här i Uppsala hoppas vi att M inte ställer sig negativa till miljözoner på det sätt som deras kolleger gjort i vår systerstad Stockholm.
I påskhelgen trädde den nya lagen om flygskatt i kraft. En högst rimlig lag eftersom flyget varit helt befriat från miljö- och klimatskatter till skillnad från alla andra transportslag. Enligt en opinionsundersökning är nu en majoritet av Sveriges befolkning för införandet av flygskatten. När har någonsin så många varit för införandet av en ny skatt? Sveriges medborgare är klokare än M och C som lovat att avskaffa flygskatten om de får regeringsmakten.
Det kan låta skrytigt men faktum är att Miljöpartiet har denna mandatperiod i regeringsställning lyckats driva igenom mer miljö- och klimatpolitik än vad något parti lyckats med under en mandatperiod tidigare.
Sverige har nu världens mest ambitiösa klimatlag och rankas av utomstående internationella bedömare ha den mest långtgående klimatpolitiken i världen.
Klimatlagen är ett lysande exempel på den form av konstruktivt samarbete över blockgränserna som Sverige och världen behöver. En modern ledare slår sig inte för bröstet och nöjer sig med att vara bäst. Som klimatledare vill MP fortsätta att samarbeta med de andra partierna, med näringslivet, universiteten och Uppsalabor i att utforma Uppsala till ett föredöme inte bara för andra kommuner i Sverige utan för hela världen. Världen behöver se exempel på att det går att kombinera stark klimatpolitik med ett välmående välfärdssamhälle.
Klimatet kan inte vänta. Miljöpartiet behövs i svensk politik. För Uppsala, i Sverige, för världen.
Maria Gardfjell, kommunalråd, riksdagskandidat (MP)
Lars Friberg, kandidat till kommunfullmäktige (MP)