Jag kommer ihåg mitt första sommarjobb. Året var 2004 och jag hade, liksom många andra ungdomar i Uppsala, lämnat in en ansökan om att få sommarjobb genom kommunen. Ingen av oss hade dock några större förväntningar om att få ett jobb eftersom vi ofta fick höra hur svårt det var. Ansökningarna var alltid många och platserna alltid för få. Det skulle visa sig att jag hade tur ändå.
LÄS MER: Garantera sommarjobb – Pavlos Cavelier Bizas och Asal Gohari i SSU Uppsala.
När jag kom hem en dag låg det ett kuvert adresserat till mig på familjens vardagsrumsbord med kommunen som avsändare. Med ett leende på läpparna kastade jag mig över kuvertet och slet upp det vrålandes av glädje. Jag har fått sommarjobb! Vilken lycka.
Alla hade som sagt inte samma tur som jag. Många vänner blev utan och tjänade inte en krona den sommaren. Jag tjänade runt 50 kronor i timmen och tyckte att det var världens coolaste grej att tjäna mina egna pengar, även om mitt jobb inte var så kul och innebar att städa Gränbyskolans toaletter.
I en debattartikel (6/8) skriver SSU i Uppsala om ungdomsförbundets undersökning som visar att Uppsala kommun hamnar i topp räknat på antalet sommarjobb. Tanken på hur många ungdomar som för första gången får in en fot i arbetslivet och med stolthet tjänar sina första pengar gör mig väldigt glad.
I samma undersökning och debattartikel tas det upp att sommarjobbarna i Uppsala endast tjänar 61 kronor per arbetad timme, vilket många hellre vill skriva om. Man ska i det här skedet vara medveten om att det finns ett grundavdrag, det vill säga att de knappast betalar någon skatt på sommarjobbslönen, och sedan när de börjar skatta så är skatten låg tack vare jobbskatteavdraget.
Ulrik Wärnsberg (S) som är ordförande i kommunens arbetsmarknadsnämnd tycker att det är hemskt att vi har några kronor lägre i timlön än genomsnittet. Istället för att sysselsätta så många ungdomar som möjligt vill han höja lönen för färre.
Ska vi behålla samma sysselsättningsgrad så måste vi antingen ta pengar från någon annan verksamhet eller höja skatten. Vilket är det Socialdemokraterna vill göra?
I den klassiska konflikten mellan antal arbetare och kostnad för dessa glöms dock det viktigaste bort. Arbetsmoralen, självdisciplinen, ansvarstagandet och den första raden i cv är några exempel. Stolthet och frihet likaså. Det om något är själva poängen med ett sommarjobb.
Jag själv är väldigt stolt över att vår kommun sysselsätter så många som möjligt. Oavsett om det är 61 kronor i timmen eller 70 kronor i timmen är det viktigast att så många ungdomar som möjligt har ett sommarjobb att gå till. Vi i Uppsala har haft rekordlåg ungdomsarbetslöshet länge och nu även dokumenterat ända ned till sommarjobbarna. Låt oss hoppas att Socialdemokraterna inte hinner förstöra det.
Martin Eriksson, debattör Uppsala