Frihandel är grundläggande för den svenska ekonomin. Vi är ett exportberoende land och en stor andel av vår export går till EU-länder, alltså stater som befinner sig i en frihandelszon. Det har gynnat och kommer att fortsätta gynna Sverige. Att rättvis frihandel som gynnar hållbar tillväxt är något positivt är SSU tydliga med i det jämlikhetsprogram som antogs på vår förbundskongress för två veckor sedan.
LUF skriver på UNT.se (20/8) att SSU går emot idén om frihandel, eftersom vi ställer oss negativa till det potentiella avtalet med USA, som kallas TTIP. Men det är inte principen om frihandel som SSU ställer sig negativa till, det är det specifika avtalet.
I dagsläget vet vi väldigt lite om hur TTIP kommer att utformas. De signaler som trots allt har kommit gör dock att SSU inte kan stå bakom avtalet, om det skulle bli verklighet i dag. Allt för många frågetecken och orosmoln finns kvar.
Under åren som avtalet med USA har förhandlats har en rad oroande uppgifter framkommit. Om TTIP hade blivit färdigförhandlat och påskrivet i dag är risken stor att avtalet hade inneburit stora ingrepp i staters självbestämmanderätt, i arbetstagares rättigheter och i miljö- och kvalitetskrav på produkter. Det är SSU oroliga för.
Vi ser ingen sådan oro från LUF. De är okritisk positiva till avtalet. LUF:s huvudsakliga kritik mot SSU är, förutom att slentrianmässigt försöka skrämmas med socialism, att man inte kan vara emot ett avtal som ännu inte finns. Den stora, och av LUF obesvarade, frågan uppkommer: Hur kan då LUF samtidigt vara för ett avtal som ännu inte finns?
Vi tar gärna en diskussion om frihandelns fördelar med LUF. Vi pratar gärna om hur vi får ut svenska varor på en större marknad och hur vi öppnar upp EU för handel med fler. LUF verkar dock inte intresserade av att föra en sådan diskussion.
Kanske lockade chansen att få skälla lite på en politisk motståndare mer än chansen att tillsammans skapa opinion för ett så bra frihandelsavtal som möjligt med USA.
Ett rättvist frihandelsavtal med USA kan vara centralt för att få igång ett ekonomiskt haltande Europa. Men det får inte ske till vilket pris som helst. SSU vill se rättvis frihandel som främjar hållbar tillväxt och som inte tummar på de rättigheter och kvalitets- och miljökrav vi har i Sverige och Europa. Det vi vet i dagsläget gör oss inte säkra på att just det specifika avtalet TTIP kommer att främja dessa delar. Därför ställer vi oss negativa till avtalet – som det ser ut i dag.
Joel Näsvall, distriktsordförande SSU Uppland