Det är intressant att ta del av den kritik som Anna-Karin Klomp, Jonas Segersam och Helena Busch-Christensen framför i sin replik på UNT Debatt gällande det produktionskök vars program nu är beslutat av regionfullmäktige.
Så sent som i november 2015 så uttryckte bland annat Anna-Karin Klomp kritik över att det inte ännu tagits beslut om nytt kök och menade att "det behövs ett nytt kök på Akademiska, antingen ett nytt mottagningskök eller ett nytt produktionskök, och då tycker jag att vi ska laga mat på Akademiska, och vi kan inte vänta till efter 2018 med det".
Nu två år senare, när beslut om program har fattats så är det i stället ett helt onödigt projekt för Kristdemokraterna.
Alla Region Uppsalas lokaler behöver kontinuerligt underhållas och när behov finns så behöver lokaler ses över och rustas upp eller ändras. Nuvarande kök är mycket slitet och en dag kan vi stå med ett kök som är utdömt och inte längre kan användas. I linje med hittillsvarande argumentationsstil kan vi då åter förvänta oss att nuvarande kritik om byggnation ändras igen, då i stället till kritik att det tagit lång tid att bygga kök?
Det är inte seriöst att debattera på det sättet som Kristdemokraterna gör och det är inte heller seriöst att chansa i så viktiga frågor som fungerande lokaler för kök. Oavsett vilken syn Kristdemokraterna må ha för ögonblicket vad gäller typ av kök så torde det trots allt finnas en viss insikt om att vi inte kan stå utan ett fungerande kök i någon form – mottagningskök eller produktionskök. Genom eget produktionskök får vi större egen rådighet gällande kvalitet, val av livsmedel, anpassning av måltider vilket är mycket viktigt för våra patienter. Dessutom är det också en arbetsmiljöfråga för vår personal.
Enligt Miljöpartiets mening så behöver vi se långsiktigt på de behov som finns på ett stort universitetssjukhus och i ansvaret åligger också att kunna trygga en god mathantering med ett eget produktionskök. Det är en grundläggande del av säkerhet att också kunna ha tillgång till eget fungerande produktionskök, inte minst för ett stort universitetssjukhus som Akademiska sjukhuset. Med ett eget produktionskök har vi bra förutsättningar att efterfråga lokalt producerade råvaror. Miljö, klimat och mat hänger ihop. Mer grönt samt produkter från djur som fått beta på naturbetesmarker är bra för klimatet och gynnar den biologiska mångfalden.
Johan Edstav
Ordförande i fastighets- och servicenämnden (MP)
Maria Gardfjell
Kommunalråd (MP)