Respektlöst att påstå att politiken struntar i äldreomsorgen

Vi fortsätter arbetet för en tryggare äldreomsorg – oavsett alarmistiska påståenden, skriver Sabina Ståhl och Anna-Lena Söderblom.

Engagemang från civilsamhället är viktigt, och vi välkomnar fortsatt dialog – men den måste bygga på en rättvis och korrekt bild av det arbete som faktiskt pågår, skriver Sabina Ståhl (KD) och Anna-Lena Söderblom (M).

Engagemang från civilsamhället är viktigt, och vi välkomnar fortsatt dialog – men den måste bygga på en rättvis och korrekt bild av det arbete som faktiskt pågår, skriver Sabina Ståhl (KD) och Anna-Lena Söderblom (M).

Foto: Elna Lundgren

Replik2025-05-01 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Ulf Ehlin och Birgitta Johnsen lyfter viktiga frågor om äldreomsorgen i Östhammars kommun i deras debattartikel (UNT Debatt 26/4). Deras engagemang är värdefullt, men flera av deras påståenden behöver nyanseras och bemötas.

För det första: vård- och omsorgsnämnden har de senaste åren tillförts flera miljoner kronor i extra tillskott för att förbättra kvaliteten i verksamheten. Att påstå att politiken "struntar" i äldreomsorgen är både felaktigt och respektlöst mot alla som varje dag arbetar med patientsäkerhet och brukarfokus som högsta prioritet.

Vi har också gjort flera konkreta förbättringar. Personalkontinuiteten har avsevärt förbättrats – från i genomsnitt 21 till 16 olika personer per brukare. Forskning visar tydligt att färre vårdgivare stärker både tryggheten och kvaliteten för de äldre.

Den omdiskuterade omorganisationen av nattbemanningen har inneburit stora förbättringar. Genom en ortsbaserad organisation har vi halverat inställelsetiden vid larm på natten, vilket innebär att våra äldre får snabbare och säkrare hjälp när det behövs som mest.

Vi har dessutom utökat antalet korttidsplatser och platser inom särskilda boenden för att bättre möta det ökande behovet i takt med en åldrande befolkning.

Vad gäller skattesänkningen måste vi vara tydliga: en för hög kommunalskatt riskerar att skada Östhammars framtid. Redan i dag ser vi hur många som bor permanent i sina fritidshus väljer att vara skrivna i andra kommuner – just på grund av skattetrycket. Varje invånare vi förlorar innebär minskade resurser till vård, skola och omsorg. En rimligare skattenivå är därför inte ett hot mot välfärden – utan en nödvändig investering för att trygga den långsiktigt.

Avslutningsvis: vårt fokus är och förblir att utveckla äldreomsorgen med patientsäkerheten och brukarnas behov i centrum, och att skapa en verksamhet där både äldre och personal känner trygghet och stolthet. Det arbetet tänker vi fortsätta, oavsett alarmistiska påståenden. Engagemang från civilsamhället är viktigt, och vi välkomnar fortsatt dialog – men den måste bygga på en rättvis och korrekt bild av det arbete som faktiskt pågår.