Stänga jourerna var ett förslag från förvaltningen – vi säger nej

Den oro som invånare i norra länsdelen känner ska tas på största allvar, skriver Vivianne Macdisi.

Vi värnar jourerna och gör allt vi kan för att de ska få rätt förutsättningar att ge bra vård, som komplement när vårdcentralen är stängd, skriver Vivianne Macdisi (S).

Vi värnar jourerna och gör allt vi kan för att de ska få rätt förutsättningar att ge bra vård, som komplement när vårdcentralen är stängd, skriver Vivianne Macdisi (S).

Foto: Nicklas Kihlberg / Martin Svensson/Arkiv

Replik2025-04-03 17:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Jag vill bemöta några punkter i debattartikeln från KD (UNT Debatt 3/4) och redogöra för förändringen som föreslås och som har skickats till kommunstyrelserna.

Jourmottagningarna är en mycket viktig del av primärvården i hela norra länsdelen. Därför förstärkte vi jourernas budget med 8 miljoner, från 56 till 64 miljoner, från 2025. Det har funnits förslag från förvaltningen att stänga jouren vissa tider, men det har vi från politiken tydligt sagt nej till. Vi värnar jourerna och gör allt vi kan för att de ska få rätt förutsättningar att ge bra vård, som komplement när vårdcentralen är stängd.

undefined
Vivianne Macdisi, regionråd och ordförande i Vårdstyrelsen (S)

Det finns tre ambulanser i Tierp och två i Östhammar som kommer fortsätta vara på plats dygnet runt som nu. Ingen har föreslagit något annat.

Från 1 april har vi tagit bort hyrläkare på jourerna och bemannar i stället med erfarna distriktsläkare från alla vårdcentraler i hela länet. Det innebär cirka 2–3 arbetspass per läkare per år på jourerna, och vårdcentralerna får lägga upp schemat som de önskar. Det kommer att stärka kvaliteten och tryggheten för länsborna.

Vårdstyrelsen har förankrat med kommunerna, verksamheterna, facken och patientorganisationer den förändring som ska beslutas på vårt nästa möte. Den träder i kraft senare i höst:

  • Jourerna kommer ha öppet precis som i dag mellan kl. 17.00-08.00.
  • Mellan kl 17.00-22.00 är jouren bemannade av sjuksköterska, undersköterska och distriktsläkare fysiskt på plats. I stället för hyrläkare.
  • Mellan kl 22.00-08.00 är jouren bemannad av sjuksköterska och undersköterska fysiskt på plats och två distriktsläkare på distans och digitalt som rings in vid behov i stället för sovande jour. Det är fortfarande läkare som ska göra den medicinska bedömningen nattetid. Sjuksköterskorna fortsätter att behandla patienter som inte behöver läkare.
  • Specialistläkare från Akademiska sjukhuset kommer att ansvara för läkarbemanningen av närvårdsavdelningarna mellan kl 22.00-08.00, på telefon. Precis på samma sätt som alla andra närvårdsplatser i regionen bemannas.
  • På helgerna kommer jourerna vara bemannade som vanligt med läkare fysiskt på plats kl 08.00-22.00.

Patienter kommer alltså fortsätta få vård av sjuksköterska eller läkare på jourmottagningen. Vi måste dock anpassa arbetssätten och bemanningen, så att distriktsläkarnas tid används på ett försvarbart sätt så att inte tillgängligheten på vårdcentralerna dagtid försämras.