Rödgrön misskötsel av Uppsala

Skolan behöver inget vänsterexperiment och Uppsala behöver inte politiker som lovar runt och håller tunt. Det skriver fyra alliansföreträdare i utbildningsnämnden i en replik till de rödgröna kommunalråden Marlene Burwick, Maria Gardfjell och Ilona Szatmari Waldau (31/12).

Anna Manell (L).

Anna Manell (L).

Foto: Pär Fredin

Uppsala2016-01-07 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet styrt Uppsala i ett år och det är dags att utvärdera resultatet. Det har varit ett år då fagra löften från valrörelsen har brutits, ett efter ett.

LÄS MER: Marlene Burwick , Maria Gardfjell och Ilona Szatmari Waldau – Vi lyfter Uppsala

Uppsalaborna möter 2016 med en skattehöjning på nära en krona. Budskapet kunde inte vara tydligare: det enda som driver svensk ekonomi ska stanna upp. Människor med låga och normala inkomster får mindre kvar i plånboken och får dra ned på sin konsumtion.

Trots skattechocken, så tillförs inte välfärden mer pengar. I stället har det på bara ett år blivit dyrare att producera samma välfärd i Uppsala än vad det är i andra kommuner. Nettokostnaden har ökat från 2,4 procent år 2014 – då alliansen styrde Uppsala – till 5,2 procent år 2015. Det drabbar vården, skolan och omsorgen, som trots skattechocken tvingas till besparingar.

Inom skolan genomförs ett omfattande sparpaket: stödet till barn i behov av särskilt stöd dras ned (särskilt för barn med neurologiska problem), modersmålsstödet i förskolan bantas, CIS (Centrum för introduktion i skolan) avskaffas när fler nyanlända behöver god introduktion, inga förbättringar kan skönjas för kommunens lärare vad gäller arbetsmiljö, arbetsbelastning och satsningar på fortbildningar. Samtidigt sägs personal upp inom gymnasieskolan, vilket innebär högre arbetsbelastning för de lärare som är kvar.

Alliansen förbättrade under åtta år valfriheten för elever och föräldrar och meritvärdena steg för varje år. Nu uppvisar de rödgröna en stark misstro mot barns och föräldrars möjligheter att bestämma över sina liv.

På område efter område beskärs valfriheten. Under 2015 beviljades endast en av fem ansökningar om att starta nya friskolor. Alla andra skolor nekades tillstånd trots att de kunde erbjuda flera inriktningar som skulle behövas i Uppsala, exempelvis inom teknik, innovation och samarbete med näringslivet. Först efter beslut i förvaltningsrätten beviljade de rödgröna motvilligt starten av en fristående förskola.

I början av december meddelade de tre vänsterpartierna att de hade gjort om strukturersättningen för Uppsalas skolor med start den 1 januari 2016. Ambitionen tycks vara att framgångsrika skolor ska få sämre förutsättningar att lyckas med sin måluppfyllelse. En av de största fristående skolorna i Uppsala förlorade, trettio dagar senare, 7 000 kronor per elev, vilket motsvarar fem miljoner kronor. Det vore intressant att få höra hur dessa plötsliga förändringar slår i verksamheterna.

Alliansen har på en månad haft kontakt med cirka 700 oroliga föräldrar och elever. Skolan i Uppsala behöver inget vänsterexperiment.

Alliansen erbjuder en annan politik. När lektorsreformen och förstelärarreformen nu är på plats vill vi genomföra en gedigen satsning på alla lärare. Varje lärare ska ges möjligheten att göra karriär och utvecklas i yrket. Satsningen på lärarna är avgörande för att skolan ska kunna ge varje elev möjlighet att nå sin fulla potential. Alliansen bjuder därför in lärarfacken för att ta fram reformen.

På senaste sammanträdet i utbildningsnämnden sökte alliansen en bred blocköverskridande snabbutredning, som redan under våren 2016 skulle redovisa ett förslag på karriärsystem för alla lärare och förskollärare i Uppsala. De tre vänsterpartierna valde att avvisa förslaget enhälligt och bestämt.

Därmed framstår inte minst Miljöpartiets lovsånger till lärarna som både tondöva och falska.

I retoriken heter det att Socialdemokraterna tar ansvar. Skattehöjningar, sämre drivkrafter till arbete, nedmontering av stöd till elever, sämre villkor för lärare, plötsliga besked om förändrade ersättningssystem samt misstro mot fristående aktörer stavas dock inte ansvar, utan misskötsel.

Alliansen vill istället värna den positiva utveckling vi har sett vad gäller kvalitet och kunskapsresultat.

Samtidigt är vi beredda att ta ansvar för ekonomin. Tillväxten i Uppsalas ekonomi ska inte bromsas upp och Uppsala behöver inte politiker som lovar runt och håller tunt. Uppsalas invånare är värda något bättre – inte minst goda framtidsutsikter!

Christopher Lagerqvist (M)

Anna Manell (L)

Unn Harsem (C)

Martin Wisell (KD)

Alliansen i utbildningsnämnden

Läs mer om