På nätet och i tidningen letade jag efter vilka aprilskämt UNT skulle bjuda oss på 1 april. Jag fann två, att slottet skulle flyttas och att vårdpersonal skulle plockas bort samtidigt som byråkratin skulle öka. Det sistnämnda visade sig tyvärr inte vara något aprilskämt.
Antalet icke vårdande personer ska öka samtidigt som vårdpersonal ska plockas bort. Hela 650 personer ska bort från Akademiska sjukhuset. De två ledande personerna, Helena Proos och Johan von Knorring, mer försvarade än förnekade besluten.
Så har det tyvärr sett ut de senaste åren – antalet personer inom regionen som inte har vårdande uppgifter ökar. Och vi har nog nu uppnått det läge att tjänstemannakåren har blivit så stor att inte ens våra politiker kommer åt byråkratin. En annan faktor att beakta är att om en vårdpersonal övergår till en tjänst på exempelvis ledningskontoret ökar lönekostnaden – desto närmare köttgrytan man är desto större portion får man.
Vi patienter möter en vård där köerna ökar eller åtminstone inte minskar. För oss cancerpatienter borde utan tvekan köerna ha minskat radikalt. Det är så att vår region av staten under de senaste tio åren fått uppåt 70-80 miljoner för att minska köerna i cancervården. Jag har frågat regionen mejlledes var pengarna tagit vägen men inte fått svar. Inte är det för att minska köerna statens gåva använts, men kanske har de möjliggjort ett antal nya tjänster på ledningskontoret.
Jag tycker att det nu är dags för en helt annan politik. De ledande beslutsfattarna måste börja nerifrån och göra en kartläggning av hur mycket personal som krävs för att en enskild enhet på sjukhuset ska kunna erbjuda en acceptabel vård. Då får man fram hur mycket personal som behövs. Det visar sig då säkert att regionen måste titta på andra delar för att skapa de resurser som krävs. En minskad byråkrati kan säkert bidra.