Stadsteaterns konstnärliga innehåll har varit och är mycket framgångsrikt. Så ska det fortsätta att vara med den nya teaterledningen. Den tidigare ledningen misslyckades dock totalt med att sköta teaterns ekonomi inom tillåtna ekonomiska ramar, vilket tydligt uppdagats.
Kent Wennman (UNT 28/3) har missförstått ansvarsfrågan i Stadsteatern.
Ledamöter och suppleanter i kommunens bolag utses av de politiska partierna efter kommunvalet med representation från både opposition som styret, och därefter väljer kommunfullmäktige dessa. Uppsala Stadshus AB styr alltså inte över tillsättande och avsättande av styrelsemedlemmar i kommunens bolag. I samverkan med Uppsala Stadshus AB:s ordförande, och två vice ordföranden, anställer och eventuellt avsätter bolagsstyrelserna vd.
Varje kommunalt aktiebolag inom Uppsala Stadshus AB har både professionellt upphandlade revisorer och politiskt tillsatta revisorer kopplade till sig. Revisorerna för Stadsteatern 2022, 2023 och i början av 2024 har inte uppmärksammat teaterstyrelsen på de expanderade produktionskostnaderna av pjäser. Tidigare bolagsledning har tveklöst agerat oaktsamt med Stadsteaterns ekonomi.
Stadsteaterns styrelse, vars ledamöter har bytts ut under berörd period, bär sedan början av 2022 ett stort ansvar och borde bättre ha ifrågasatt den utökade produktionsvolymen av teaterpjäser. Den ekonomiska skötseln av Stadsteatern under vd:n fram till juni 2024 har varit mycket dålig. En ekonomisk misskötsel som drabbar oss även 2025.
Enligt mig borde inte revisorerna ha föreslagit ansvarsfrihet för tidigare vd givet det som uppdagades. Revisorerna borde ha signalerat varningar till styrelsen. Det gjordes inte spårbart. Samtidigt borde styrelserna som varit verksamma sedan 2022 ha ifrågasatt produktionsvolymerna i ljuset av givna ekonomiska ramar. Det gjordes uppenbarligen i för liten utsträckning. Kan ”armslängds avstånd till konsten” ha spelat en roll?